Македония, ЕС
на снимката: македонският премиер Зоран Заев

Очаквам и в бъдеще България да е най-искрен приятел, заяви лидерът на управляващия Социалдемократически съюз и бивш македонски премиер Зоран Заев. По думите му неговото правителство е доказало, че е приятелски настроено спрямо България, за разлика от предишното, което освен за разправии и проблеми със съседите не е имало капацитет за нищо друго.

„Намерихме решения на откритите въпроси, които ни превърнаха в приятели със съседите“, каза Заев по повод вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов след срещата ЕС-Западни Балкани.

Борисов заяви, че „България е представила своите условия за РС Македония, за да бъде приета в ЕС и призова РСМ да не си поставя невъзможни условия“.

По отношение на македонския език Заев каза, че това е реалност.

„Това нещо не започва с мен. През 1999 г. Любчо Георгиевски подписа Договор с България на македонски език, съгласно Конституцията ни. Новината е, че сега подписахме Договор с моя и този на Бойко Борисов подпис и на македонски. Те не отричат това. Съвременна европейска държава и правителство не може да отричат идентичност. Нашата идентичност е нашата лична карта в ООН и това е признато от целия свят“, каза още Зоран Заев.

На въпроса дали е разговарял с Бойко Борисов след вчерашното му изявление той каза следното:

„Не е моя работа да водя дебати и да се обаждам. Това е работа на външните министри. Те са в постоянна комуникация и си сътрудничат“, подчерта лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Вчера Бойко Борисов посочи, че колкото твърдо подкрепя Република Северна Македония, толкова твърдо държи да няма изказвания в разрез с Договора за добросъседство. Той изрази възмащунието си от някои „недопустими изказвания“ в Сверна Македония по адрес на България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!