Георге Иванов, Зоран Заев
на снимката: премиерът на Македония Зоран Заев и президентът Георге Иванов

Президентът на Македония Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев.

Пречките за връчване на мандата са преодолени, каза държавният глава.

Заев обясни, че новият председател на парламента – Талат Джафери, е изпратил писмо до Георге Иванов, че вече е сформирано мнозинство в Народното събрание. Освен това, социалдемократът е предоставил писмени гаранции, че няма да бъдат застрашени унитарният характер и териториалната цялост на Македония. Зоран Заев обеща да запази суверенитета на държавата.

„От името на парламентарното мнозинство гарантирам защита на конституционния ред и териториалната цялост, независимостта и мултиетническия характер на държавата. Гарантирам защита на държавните интереси и подобряване на живота на всички граждани”, обеща лидерът на СДСМ.

В Македония няма функциониращо правителство от 2015-та, когато страната изпадна в политическа криза заради скандал с подслушване, който свали управляващия националистически партиен блок ВМРО-ДПМНЕ.

Изборите от 11 декември 2016-та, бяха спечелени от партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ, но тъй като той няма мнозинство в парламента – получи едва 49 места. Той върна мандата за съставяне на правителство и опозиционерът Зоран Заев с охота прие шанса и заедно с албанската партия реши да състави кабинет, независимо от крехкото им мнозинство в Народното събрание – Заев получи само две места повече. Президентът Георги Иванов обаче отказва няколко пъти да им даде мандат, опасявайки се, че напрежението ще ескалира.

Така и стана – на 28 април протестиращи нахлуха в парламента и пребиха някои от депутатите, сред които и Зоран Заев. Причината за недоволството беше избора на албанеца Талат Джафери за председател на Народното събрание.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук