Зоран Заев посещение
На снимката: Зоран Заев

Служебният премиер Стефан Янев съобщи при откриването на днешното заседание на МС, че на 17 юни на посещение в София ще пристигне официална делегация от Република Северна Македония, която ще бъде водена водена от премиера Зоран Заев.

„Ще проведем разговори и в общата политическа картина, и в дълбочина и конкретика, в търсене на подходящи решения, които са в интерес на двете страни и народи“, каза премиерът, като допълни, че подробности по програмата на официалната визита ще бъдат по-късно оповестени.

„Въпросите, които ще разглеждаме са от особена важност и за двете страни и се надявам практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъда разгледана и в българския парламент.“ каза Янев.

Премиерът изрази надежда на срещата да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани.

С изказването си, Стефан Янев дава ясно заявление, че ще остави решаването на конфликта между България и РС Македония за решаване от следващия парламент. Разрешаването на спора за историята и езика между двете държави, който е основната пречка пред Македония за започване на предприсъединителни преговори с Европейския съюз е „горещ картоф“ в ръцете на всяко управление и, разбираемо, от години отговорността за него се прехвърля.

Имаше съмнения, че под огромния натиск от страна на Европа и САЩ, Янев можеше да отстъпи и да направи големия компромис, който се изисква от страна на България за европейското членство на РС Македония, но той откза да отстъпи.

Затова, въпреки че това посещение има своето значение за подобряването на обтегнатите отношения между двете държави, по всичко изглежда, че разговорът между Янев и Зоран Заев ще е просто една работна среща.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!