Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи ръководителят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. Това обяви говорителят на МС Антон Кутев след заседанието на кабинета.

„В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“, цитира Кутев мотивите на Министерски съвет.

Говорителят обяви и, че съгласно закона за Държавна Агенция „Разузнаване“ същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

След встъпването в длъжност на служебното правителство стана ясно, че шефът на „Разузнаване“ Атанас Атанасов си е пуснал дълъг отпуск – от 7 май до 5 септември. Впоследствие бе извикан на среща заедно с премиера Стефан Янев, която така и не се състоя.

На мястото на Атанасов се предлага да бъде назначен Антоан Гечев, който е полковник и в момента е аташе в посолството на България в Рим.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук