Заев българите
На снимката: македонският премиер Зоран Заев

Не можем утре да впишем българите в Конституцията. Тя ще се отвори, когато се присъединим към ЕС. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от “Локално“.

Той отбеляза, че македонската държава няма предразсъдъци по този въпрос.

„Ако искат да го направим утре, ние не можем, защото нямаме (мнозинство от) две трети. Ние обаче се грижим за всички етнически общности в страната. Те са наши граждани, родени тук“, добави Заев.

Дебат за вписването на българското малцинство започна преди няколко години.

България иска сънародниците ни да бъдат наравно с останалите

На 23 юли министър на външните работи Светлан Стоев заяви на брифинг, че министерството търси възможности за това българите в Република Северна Македония да бъдат поставени наравно с останалите изброени народи в Конституцията на страната.

Стоев акцентира, че повече от година Скопие не изпраща посланик в София, а езикът на омразата продължава да бъде сериозен проблем в двустранните отношения.

„Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи“, обясни служебният външен министър.

Той смята, че страната ни трябва да се съобрази със съществуващите реалности в Северна Македония. Ето защо той препоръчва разширяване на основата, на която редовното правителство може да води двустранните преговори.

Външно министерство обяви миналата седмица, че преговорният процес с Република Северна Македония върви по две линии – в двустранни контакти с политическия елит на Скопие и в засилен диалог с европейските ни партньори за разясняване на българската позиция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!