Съдебна палата

„Демократична България“ и „Има такъв народ“ гледат в една посока за правосъдната реформа. Това заяви пред журналисти Надежда Йорданова от „Демократична след среща на експертно ниво за правосъдната реформа между двете формации.

Тя отбеляза, че с колегите си от ИТН имат не разлики, а нюанси в някои позиции по правосъдната тема, като например по някои елементи на Висшия съдебен съвет, прокурорската колегия, както и детайли относно избора на главния прокурор, какъв да бъде механизмът. Също и при закриване на спецправосъдието, как да се уреди статутът на магистратите.

„Обсъдихме нашето виждане за обхвата на конституционните промени, които очакваме да се случат. За нас са важни измененията в ЗСВ и НПК, които сме внесли, но сме готови на евентуални прецизирания и промени в рамките на парламентарната процедура“, каза още Йорданова.

По думите й самоцелно прекратяване на мандата на ВСС поставя много въпроси и проблеми, включително конституционни, каза Йорданова и добави, че от „Демократична България“ по-скоро гледат с притеснение към един такъв подход.

След срещата с ДБ, „Има такъв народ“ започнаха разговори и с „Изправи се.БГ! Ние идваме“. Мария Капон обясни, че има три акцента – социална политика, икономика и бизнес, и финанси. За съдебна реформа ще има друга група.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!