такси за хазарт
На снимката: Служебният министър по финансите - Асен Василев

Тристранният съвет постигна съгласие за актуализацията на бюджета и пенсиите. Социалните партньори подкрепиха предлаганите от правителството бюджетни актуализации, стана ясно след извънредно заседание.

Увеличение на пенсиите и тежестта на осигурителния стаж

Според предлаганите промени, свързани пенсиите, от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева. Социалната пенсия от 148,71 лева ще достигне 170 лева. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Има предложение и пенсионерите над 65-годишна възраст, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще обхване 413 600 души.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5 %.

„Спрямо средната заплата най-нормалното нещо е максималният осигурителен праг да се вдига с темповете, с които се вдига средната заплата“, коментира финансовият министър Асен Василев.

КНСБ приветства решението

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров приветства намереното на кабинета бюджетните разходи за тази година да бъдат увеличени с 1,8 милиарда лева.

Те са предвидени, за да се покрият направления като социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването.

Бизнесът също е удовлетворен от предложенията

„Герой на днешния ден е българският бизнес, българският предприемач, защото той успя да осигури, в това тежко, пост Covidно време, този 1,8 млрд., който любезно данъчната администрация събра“, коментира председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Министерството на финансите очаква повече приходи

Ако бъде одобрена и от Народното събрание, актуализацията на държавния бюджет ще осигури финансова готовност за реакция при евентуална нова тежка Covid-ситуация.

„Да не застраши финансите на страната, да не трябва да се увеличават данъците, да се впишем изцяло в съществуващата данъчна рамка. Другият въпрос, който беше повдигнат, беше за вдигане на максималния осигурителен праг, а от друга страна за вдигане на тавана на пенсиите“, заяви Асен Василев.

По думите му тези неща е крайно време да спрат да бъдат командно-административни, а да бъдат вързани към реалната икономика.

В актуализацията на държавния бюджет са предвидени и допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса. Залага се 2 милиарда повече приход и допълнителни разходи от 1,8 милиарда лева. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

Педложенията трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук