Асен Василев
На снимката: министър Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев се възпротиви на предложения от управителя на НЗОК Петко Салчев проектобюджет на касата. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се провежда в момента.

„Този бюджет няма да бъде съгласуван от Министерството на финансите в този му вид. В този бюджет липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, които са предвидени да бъдат по бюджета на НЗОК. И освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация не трябва да бъдат включени в бюджета“, заяви служебният финансов министър.

Василев обясни, че това не е ново изискване и тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там където се администрира в момента – Агенцията за социално подпомагане (АСП).

„Ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив. Иначе предлагам да не обсъждаме въобще бюджета на НЗОК“, призова министърът.

От думите на управителя на касата проф. Петко Салчев стана ясно, че в проекта на бюджета на Касата се предвиждат до края на годината постъпленията да са в размер на 134.5 млн. лв., като от здравноосигурителни вноски те ще бъдат 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване – 29 млн.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ коментира, че не може да си обясни за какво е спорът и че Касата плаща според описаното в Закона и подчерта, че по-скоро подкрепят проектобюджета. От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) също изразиха принципна подкрепа, но добавиха, че имат резерва спрямо съотношението доболнична и извънболнична помощ. От Стопанската камара засега се въздържаха от подкрепа.

На заседанието на Съвета за национално сътрудничество стана ясно още, че повишение има в почти всички бюджети.

Министърът на социалната политика Гълъб Донев посочи, че политиката за здравеопазване е заложено повишение, което да може да поеме плащанията към работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика за преизчисление на пенсиите с тежестта на осигурителния стаж. Заложени са и над 230 млн. за други социални плащания, сред които финансова помощ за пенсионерите, които са с пенсия под линията на бедност. Ще бъдат подкрепени и родители на деца до 14 години, ако има ново затваряне заради коронавируса, обяви министърът.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!