Спорният строеж за Детска болница

От Министерството на здравеопазването са прекратили договора за изграждане на нова детска болница. Дадени са указания на специално създадената държавна фирма договорът да бъде прекратен. Спират се и всички свързани с него процедури.

Като аргумент от Министерството изтъкват невъзможността да има толкова висока сграда на това място, заради подробния устройствен план на терена. Според него може да бъде изградена сграда с максимална височина от 20 метра. В същото време съществуващата на мястото конкрукция е на 12 етажа. Единственият вариант старото скеле да се реконструира при спазване на закона е да се разрушат голяма част от съществуващите етажи. Във възложената обаче обществена поръчка на „Главболгарстрой“ никъде не е предвиждано разрушаване на етажи.

Припомняме, че протестите на граждани, лекари и архитекти накараха бившия премиер Бойко Борисов да разпореди старата конструкция да се събори и да се изгради изцяло нова болница. Въпреки явното противоречие в предмета на поръчката и новото задание, Министерство на здравеопазването не е поело отговорност да прекрати договора с „Главболгарстрой“ с такова основание.

От писмо на МЗ към инициативата „За истинска детска болница“, която се бори за рестарт на проекта, става ясно, че ще има изцяло нова сграда, а не реконструкция на изоставения строеж. В отговор от инициативата поздравиха служебното правителство за заетата позиция и обявиха, че очакват бъдещото изграждане на болница да бъде по всички правила.

„Очакваме подробен анализ за нуждите на детското здравеопазване и открит международен конкурс за изготвяне на проект на болницата“, изтъкват от инициативата.

Като аргумент за продължаването на договора с „Главболгарстрой“, от бившето ръководство на Министерството на здравеопазването изтъкваха именно това, че обявяването на нова поръчка ще забави проекта.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!