Кипърският президент Никос Анастасиадис няма да се кандидатира за трети мандат на изборите за държавен глава през 2023 г. Той заяви това в интервю за най-големият гръцки вестник „Филелефтерос“.

Припомняме, че Анастасиадис е начело на островната държава от 2013 г. В края на 2019 г. кипърският парламент ограничи броя на президентските мандати до два, но това решение нямаше обратна сила и не засегна първия президентски мандат на кипърския лидер /2013-2018 г./. По тази причина Анастасиадис получи право да участва на следващите избори за държавен глава.

Той обаче заяви, че няма да се възползва и решението му е „окончателно и няма да се промени при никакви условия“.

Анастасиадис каза и, че няма да определя своя приемник в Кипър, тъй като не е „нито крал, нито принц, за да предава короната на някого“. Личността на бъдещия президент ще трябва да бъде обявена на конгрес на управляващата партия Демократически съюз, чийто член е и той самият.

Вестник „Филелефтерос“ отбелязва, че това слага край на дискусиите дали действащият държавен глава ще се кандидатира отново. Тези слухове набраха сила, след като неговата партия убедително спечели парламентарните избори тази година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!