Зорница Русинова
на снимката: заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

Около 16 000, предимно млади хора, са се върнали тази година в България. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„През тази година забелязваме за пръв път една позитивна тенденция, при която за първи път почти се изравнява броят на хората, които заминават в чужбина и тези, които се връщат. За миналата година това са около 16 000 души, предимно млади хора”, каза тя.

И добави:

„Не трябва да забравяме, че България в много отношения е най-щедрата европейска държава, от гледна точка на законодателството. Първо, по отношение на майчинството, второ – по отношение на правата на работниците.  Има сектори, където ръстът на заплатите и доходите могат да се конкурират с европейските. Разбира се, все още имаме да наваксваме”.

Зам.-министър Русинова каза, че България е една от десетте страни с най-бърз темп на нарастване на доходите.

„На второ място сме по нарастване на потреблението за миналата година. Тенденциите не са само в резултат на действията на държавата, гарантирайки през повишаването на минималната работна заплата с 10%, повишаването на доходите, но и повишаването на средните работни заплати всяка година – между 10-12% всяка година”, каза още Русинова.

Тя даде за пример IT секторът, където ръстът на заплатите е с 18%.

„IT секторът е може би най-бързоразвиващият се и най-динамичен сектор в България. Средната заплата там е над 3 000 лева”.

Цялото интервю със зам.-министър Русинова може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!