биткойн

Цената на най-популярната криптовалута – биткойн за първи път от май 2018 премина психологическата бариера от 10 000 долара.

Експертите свързват увеличението на цената с плановете на социалната мрежа Фейсбук да пусне собствена криптовалута либра.

Според портала CoinMarketCap, който изчислява средната цена на повече от 20 борси, рано сутринта стойността на биткойн е нараснала с 10.33%, достигайки 10.73 хиляди долара. На борсата Binance, най-голямата по отношение на търговията с криптовалути, биткойн е повишил цената си с 10,72%, достигайки до 10,74 хиляди долара.

„Цената за Bitcoin преодоля психологическия праг от 10 хиляди долара на фона на пускането на виртуалната валута на Фейсбук либра,” каза Арсен Поярков, председател на Аналитичната агенция за дигитална икономика в Русия.

„Въпреки че не се очакват преки официални портали за обмен между тези валути, самото съществуване на такова платежно средство като либра, може да укрепи крипто икономиката, тъй като със сигурност ще бъдат намерени неофициални средства за размяна. Растежът на биткойн все още е спекулативен и пазарът лесно може да се понижи ”, смята той.

Във вторник социалната мрежа Фейсбук обяви създаването на собствена криптовалута либра. Пускането на продукта е планирано за 2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!