Дрезден, музей, диаманти
Снимка: музей "Зелено хранилище"

49-каратов диамант, чийто анализатори смятат, че е на стойност до 12 милиона долара, е сред над дузина инкрустирани със скъпоценни камъни предмети, откраднати от германския държавен музей в зрелищна кражба.

Публикувайки списък на вещите, липсващи след наглото нападение в понеделник, от музея в кралския дворец на Дрезден казват, че откраднатите предмети включват меч, чиято дръжка е инкрустирана с 9 големи и 770 по-малки диаманта, и ножница, която съдържа прочутия 49-каратов Дрезденски бял диамант.

Единадесет артикула липсват напълно, а отделни части от още три предмета също са изчезнали.

Дрезденският бял диамант е едно от най-ценните бижута в колекцията на бившия саксонски владетел Август Силния. Тобиас Корминд, управляващ директор на диамантената компания „77 Диаманта“, каза за АФП, че може да струва до 10 или 12 милиона долара, като добави, че крадците са „ударили джакпота“.

„Никой от диамантите сам по себе си не е толкова специален, с изключение на големия „Дрезден Уайт“, каза той.

49-каратовият диамант е изсечен в началото на 18 век и е купен на огромна цена от Август Силния, тогавашен владетел на Саксония, през 1728 година.

Полицията заяви, след като проучи видеоматериала, че има общо четирима извършители. Шефът на полицията в Дрезден Йорг Кубиеса заяви пред телевизия ЗДФ, че зад грабежа може да стои „престъпна банда“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!