Марк Зукърбърг
на снимката: основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг представи своята визия за това как ще се развива обществото през следващото десетилетие. В прогнозата си за 2030-та година предприемачът вместо възход, предвижда съвсем нов модел на социалните мрежи.

Визията на Зукърбърг през новите десет години на хилядолетието поколението „Y“ – хората, родени през 1980-те и 1990-те години ще ръководят институциите, които в момента са пасивни по въпросите на младите хора. Зукърбърг дава пример за такива институции – например, по изменението на климата, рязко покачващите се цени на образованието, жилищата и здравеопазването.

В тези институции и ведомства ще бъдат необходими големи структурни промени за решаване на проблемите, смята Зукърбърг.

До 2030 г. мястото на глобалните социални мрежи, свързващи хора от цял ​​свят, ще бъде заменено от малки затворени общности с тесен кръг от познати, приятели и роднини. По този начин потребителите на частни малки социални платформи могат да изпитат „усещане за близост“.

Друга тенденция, която основателят на социалната мрежа предвижда, е да се улесни достъпа на малки предприятия до възможностите на големите фирми. С други думи, през следващите 10 години Facebook ще предлага инструменти, които ще позволят на малките предприятия да имат достъп до клиентите на големите фирми .

Основната технологична платформа на следващото десетилетие ще бъде виртуална и разширена реалност. Способността да се работи навсякъде с VR очила, ще доведе до мащабни социално-демографски промени, предвижда Зукърбърг. Такъв тип очила ще улеснят работата на фрийлансърите, които ще могат да работят пълноценно от всяко място на света, а не само в големите градове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук