Президентът на Австрия Александър ван дер Белен встъпи в длъжност след церемония по полагане на клетва в парламента на тържествено заседание на двете камари на законодателния орган.

Ван дер Белен е девети по ред държавен глава на Австрия в следвоенния период. Австриецът с руско-естонски корени е първият представител на опозицията в историята на републиката, който печели президентските избори и поема най-високата длъжност в страната.

С встъпването в длъжност на Ван дер Белен се слага край на 29-те седмици, които алпийската република изкара без президент.

Причина бяха изборите, които преминаха през множество перипетии, включително и забавяне от 350 дни. Чак на 4 декември независимият кандидат и върл привърженик на ЕС Александър ван дер Белен беше предпочетен за държавен глава пред крайнодесния си опонент Норберт Хофер. Той победи на изборите с 53,8% от гласовете, изпреварвайки десния кандидат на Партията на свободата Норберт Хофер.

Преди това, през май, първият балотаж беше анулиран заради процедурни нарушения. През октомври пък гласуването трябваше да се отложи за декември заради технически неизправности на пликовете за гласуване по пощата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук