Американски дипломати на ръководни позиции напускат Държавния департамент на САЩ през първата седмица от управлението на Доналд Тръмп, предава Би Би Си.

Това е най-масовото напускане в институцията до момента. Напускането им ще създаде напрежение за новия държавен секретар Рекс Тилерсън, който очаква потвърждение от Сената, за да запълни липсата. Сред напусналите са заместник-ръководителя на управление Патрик Кенеди, две помощник-секретарки, Джойс Бар, Майкъл Бонд и Джентри Смит, който ръководи отдела за мисии в чужбина.

Обикновено, при смяна на правителството, практиката е висшите държавни служители да останат известно време, за да се осъществи плавен преход към новата администрация и за да получат нови назначения. Нито един от напусналите Държавния департамент дипломати не е свързал решението си с нетрадиционните позиции, които Тръмп заема по външнополитически въпроси.

Очаква се новият държавен секретар Рекс Тилърсън да бъде утвърден до понеделник и следващата седмица да поеме функциите си. До няколко дни ще бъде обявен заместникът на Тилърсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук