Доналд Тръмп

Президентът на САЩ заменя Рекс Тилърсън на поста държавен секретар с директора на ЦРУ Майк Помпео. Той изпрати предишния си първи дипломат с благодарности за службата и заяви, че новият такъв ще „свърши фантастична работа”. Тилърсън, бивш изпълнителен директор в „Ексън Мобайл”, изкара на държавния си пост малко повече от година. Овакантеният пост на Помпео в ЦРУ вероятно ще бъде зает от Джина Хеспъл, която е посочена от Тръмп. Тя има възможност да се запише като първата жена-директор на най-голямата разузнавателна агенция в света.

Промените в екипа на президента се обясняват с редица разминавания, появили се между него и първия му дипломат, особено по най-належащи проблеми като кризата с ядрената програма на Северна Корея и отношенията с Иран. През миналия октомври Тилърсън бе принуден да събере специална пресконференция, на която да отрече слухове, че обмисля напускането си. Тогава той не коментира информацията, че по-рано, след среща в Белия дом, е нарекъл шефа си „малоумник”. Разногласия проличаха по-рано същата есен, когато в „Туийтър” Тръмп обяви, че държавният секретар само „му губи времето” с опити да преговаря със Северна Корея.

Според слухове, тиражирани в медиите, Тръмп се дразнел и от езика на тялото на Тилърсън по време на разговорите и срещите им и особено от това, че вече бившият държавен секретар върти очи, когато не е съгласен с президента. Неназованите източници твърдят, че бившият петролен бос пък бил изумен от слабата подготовка на президента по основни положения във външната дипломация.

Самият президент поясни относно уволнението пред медиите, че двамата с Тилърсън като цяло „се спогаждат“, но имат различия по важни теми. Той пропусна покрай себе си въпроса за случая с „малоумника“ и не го удостои с отговор.

„Ако погледнем сделката с Иран, аз смятам, че е ужасна, а според него явно е ОК. Исках да я прекъснем, той сигурно виждаше нещата различно, тъй че явно не мислехме по един и същ начин – каза Доналд Тръмп – С Майк, Майк Помпео, имаме доста сходен процес на мислене, тъй че нещата ще вървят добре. Рекс е добър човек, харесвам го много“.

Държавният департамент съобщи, че Тилърсън не е говорил с президента за уволнението и „не е наясно с причината“. Той е имал подчертано намерение да остане на поста си поради важния напредък, постигнат в редица области на националната сигурност. Така вече бившият държавен секретар стана поредната брънка във веригата от уволнения в екипа на президента Тръмп. Що се отнася до неговия наследник Помпео, в медиите вече циркулира информация от анонимен източник, близък до самия него, според която той е знаел от месеци, че накрая ще се озове на поста държавен секретар, но едва наскоро е инструктирал екипа си да работи тайно по детайлите на промяната. Назначението му, очаквано, не се приема еднозначно и предизвиква тревога сред доста политици, особено от средите на демократите демократите.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук