Европейската комисия ще одобри допълнителни 3 милиарда евро финансиране за сирийските бежанци, които живеят в Турция, заявиха официални лица от Европейския съюз преди срещата с президента Реджеп Тайип Ердоган във Варна по-късно този месец, предаде „Ройтерс“.

Целта е да се затоплят отношенията между двете страни, тъй като спирането на мигрантския натиск зависи до голяма степен от Турция и блаоразположението й към ЕС.

Очаква се в сряда еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос да обяви, че Европейската комисия предлага допълнително финансиране за проекти в подкрепа на сирийските бежанци в Турция, казаха източници, цитирани от „Ройтерс“.

Турция прие 3.5 милиона бежанци от Сирия и ЕС вече използва първия транш от 3 милиарда евро, за да им помогне. Повече от един милион бежанци и мигранти достигнаха ЕС през 2015 г., повечето от които успяха да влязат в блока през Турция.

Брюксел се споразумя да помага за настаняването на мигрантите на турска земя в замяна на това Анкара да не им позволява да преминават в Гърция. Сделката намали значително броя на бежанците в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!