Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Америка сега е „по-добро място и е по-силна”, отколкото когато той встъпи в длъжност. В последната си реч като държавен глава, Обама призова американците да се обединят, за да поддържат демокрацията жива.

Макар и да признава, че расовият въпрос е проблем, „който разделя” Америка, той настоя, че има напредък.

Като посочи създаването на работни места, разширяването на обхвата на здравните осигуровки и ликвидирането на лидера на терористичната организация „Ал Кайда” Осама бин Ладен, Обама произнесе дълга пледоария в защита на демокрацията.

„Нашата демокрация е заплашена всеки път, когато я приемаме за даденост”, каза държавният глава на Съединените щати.

„Всички заедно, независимо от нашата партия, трябва да се съсредоточим върху възстановяването на нашите демократични институции“, настоя той, като подчерта „силата на обикновените американци като действащи лица в промяната”.

Американският президент се просълзи, показвайки уважението си към съпругата си Мишел и дъщерите им Малия и Саша.

„От всичко, което съм правил през живота си, моята най-голяма гордост е да съм ваш баща”, обърна се той към двете си деца сред силните аплодисменти.

55-годишният демократ, който се подготвя да отстъпи мястото си в Белия дом на 70-годишния бизнесмен Доналд Тръмп, избра град Чикаго, земята на своето стръмно политическо издигане, за да произнесе последната си реч като президент.

Придружен от съпругата си Мишел и вицепрезидента Джо Байдън, той говори от „МакКормик плейс” в сърцето на големия град в щата Илинойс.

„За Мишел и мен, Чикаго е мястото, откъдето започна всичко”, каза още в анонса на речта си.

„Когато пристигнах за първи път в Чикаго бях на малко повече от 20 години, опитвах да разбера кой съм, търсех цел в живота си. Тук научих, че промяната не става без обикновените хора да се намесят, да се ангажират и да се съберат, за да я поискат. Продължавам да вярвам в това и след осемте години като президент”, каза още държавният глава.

Барак Обама бе осем години начело на първата световна сила посребриха. Той е и първият чернокож президент на САЩ. Обама се радва на голяма популярност сред американците.

Според проучване публикувано часове преди речта му, 55% от избирателите одобряват действията му като президент, 39 на сто е неодобрението.

Това е неговият най-висок резултат от седем години насам. Резултатът му е почти обратното на оценките, дадени за Доналд Тръмп – 51% неодобрение, 31% го харесват.

Чикаго, където семейството на президента има къща, ще изиграе централна роля в „следпрезидентския живот” на Обама. В къщата ще бъде приютена президентската му библиотека и фондацията му.

Барак Обама ще остане още няколко години във Вашингтон, но припомня неотслабващата си привързаност към Чикаго. Именно в този град среща бъдещата си съпруга, там са родени и децата им.

Последната си реч начело на Съединените щати, Обама завърши с ключовата фраза от кампанията си през 2008г. – „Да ние можем” и добави – „Да, ние го направихме”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук