Водещ: През 1884 Теодор Рузвелт се ядосва заради проведените избори и пише писмо, в което казва, че гласът на хората трябва да бъде гласът на Бог при 51 случаи от 100. В останалите 49 обаче може да бъде гласът на Дявола или на глупака. Кой глас мислите, че се чу този път?

Барак Обама: Трудно е да се определи, защото Хилари Клинтън спечели гласовете на хората. Знаем, че има хора, които гласуваха за мен два пъти и днес продължават да ме подкрепят, но на тези избори гласуваха за Доналд Тръмп. Свидетели сме на доста размазан политически пейзаж. Има неща, които са големи предизвикателства за Демократите – структурни проблеми. Например, разделението на населението, младите гласоподаватели, малцинствата, електората на Демократите – всички те са струпани в урбанизираните райони.

Водещ: И по крайбрежията.

Барак Обама: И по крайбрежията, разбира се. Резултатът от това е, че има цели щати, в които ако не се появим, ако не изложим аргументите си, ще загубим. И ще загубим с голяма разлика. Това се случи и на тези избори.

Водещ: Загубата свързана ли е само с появяването пред хората или грешите в аргументацията?

Барак Обама: Не мисля, че има нещо грешно в политиката на Демократическата партия. Знаем, че по отделни въпроси, подкрепата за партията е изключително голяма. Например, минималната работна заплата. Всички хора подкрепят минималното възнаграждение да е по-високо. Трудно е обаче да обясним на хората в селата и по-малките градове, че всеки ден се борим за тях. Това е част от призмата, през която те гледат политическия дебат. Те може да знаят съвсем малко за работата, която моята администрация свърши, като колективното договаряне или правилата за извънреден труд. Те обаче знаят много за полемиката около транссексуалните тоалетни, защото това е по-спорно, то привлича повече внимание. Много хора имат полза от Закона за достъп до социални грижи, или Обамакеър, но те или не знаят, че така се нарича или смятат, че това е нещо, което е гарантирано от втората поправка в Конституцията. Важно е тези неща да ги показваме, не само по време на избори. Хората трябва да бъдат ангажирани с това, защото така се изгражда доверие. По този начин ще знаем как да говорим за проблемите. Казвал съм го и преди – това е една от причините да бъда избран втори път и да имам подкрепата на хората.

Водещ: Смятате ли да участвате в новото правителство или само ще давате съвети?

Барак Обама: Мисля, че е по-добре само да давам съвети, защото имам нужда да поспя. Обещах на Мишел хубава почивка. Момичетата ми порастват и искам да бъда до тях.

Водещ: Имаше ли руска хакерска атака в щаба на Демократическата партия? И което е по-важно, повлия ли това на изборите.

Барак Обама: Няма никакво съмнение, че това допринесе за атмосферата, в която месеци наред център на внимание бяха имейлите на Хилари Клинтън. В целия този вихър от новини, не се говори по други по-важни въпроси. Огромни политически различия не бяха обсъдени. Нещата, в които Хилари Клинтън имаше огромно предимство, като опит, знания и репутацията, която си беше създала като Държавен секретар, всичко това се загуби. Способността да на Доналд Тръмп да привлича внимание, определено оказаха влияние.

Водещ: Според вас, изборите щяха ли да имат различен резултат?

Барак Обама: Изборите винаги могат да имат различен резултат. Никога не знаеш кой точно фактор ще окаже влияние. За мен обаче няма никакво съмнение, че има външна намеса. Дори новините и медиите оказаха влияние. Областта, в която Хилари беше силна, областта на съдържанието и говоренето за неща, които действително ще увеличат заплатите на хората, ще подобрят достъпа до здравни грижи или ще помогнат за справянето с глобалните проблеми, като климатичните промени – всичко това пропадна.

Водещ: Медиите ли са виновни, че не поставиха фокуса върху правилните неща или вината е на кандидата, че не намери начин да представи посланията си?

Барак Обама: Има нещо в политическата ни екосистема – всички сме част от нея, и партиите, и кандидати, и медиите, и гласоподавателите – което ни пречи да разгледаме проблемите в дълбочина, нещата, които наистина ще повлияят на ежедневието на хората. Вместо това, ние гледа лъскавите неща, скандала. И накрая кампанията се превръща в риалити шоу. Забравяме, че тези неща влияят на някое семейство, което просто се опитва да изпрати детето си в колеж, на ветераните, които просто искат да си изживеят старините, на младите войници, изпратени далеч от вкъщи, за да се бият в някоя война. Ако всички ние не направим нещо, се превръщаме в слаб организъм, който ще става по-уязвим на чужди вируси, на манипулации, на демагогия.

Водещ: Скоро казахте, че има тясна връзка между назначенията на Тръмп и Русия. Казахте, че Доналд Тръмп се е облагодетелствал от руските хакерски атаки. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че Тръмп е знаел какво става. До каква степен предполагате, че има коопериране между новия президент и руските власти?

Барак Обама: Не смятам, че има коопериране. Имайте предвид, че тези изявления бяха в контекста на това, че всички се направиха на изненадани, когато ЦРУ обяви, че кибер атаките са направени нарочно, за да повишат шансовете на Тръмп. Това не беше изненада, напротив – това беше най-лошо пазената тайна в държавата. Всички го разбраха. Ако се разровиш в новините ще видиш следното: атакувани бяха най-често използваните имейли на Хилари Клинтън, това с продължение на месеци генерира негативизъм, въпреки че нямаше нищо нередно. Това бе просто един политически слух. Тогава става ясно, че хакерската атака целеше да подпомогне кампанията на Тръмп и да навреди на Клинтън. Това не означава, че неговата кампания е била координирана. Те просто знаеха, че това ще навреди на Клинтън. Когато събереш тези неща и добавиш откритите пристрастия на Тръмп към руския президент Владимир Путин, става ясно, че не трябва да реагираш сякаш току що е направено голямото откритие. Информацията, която ЦРУ сега съобщава, е вследствие на решение на руските официални власти на най-високо ниво. Това е нарочно направено, за да наклони везните в полза на единия кандидат. Сега не трябва да преповтаряме избори, а да си вземем поука и да не допускаме при всички избори външна намеса.

Водещ: Ще плати ли Русия някаква цена за това?

Барак Обама: Според мен, когато чуждо правителство се опитва да влияе по някакъв начин на интегритета на нашите избори, трябва да предприемем нещо и ние ще го направим, когато решим. Някои от тези неща могат да бъдат обвени публично, а други не. Путин знае какво мисля аз по този въпрос, защото говорих с него. Сред големите сили има някаква традиция на разбирателство, че всеки се опитва да събира разузнавателна информация за всички останали. Не е тайна, че работата на разузнавателните служби на Русия, Китай, Израел, Великобритания, или която и да е друга държава, е да се внедрят на онези места, за които не четат по вестниците. Има разлика между това и злонамерените кибер атаки, които крадат търговски тайни или се занимават с промишлен шпионаж, нещо, което сме виждали китайците да правят. Има разлика между това и опитите да повлияеш на чужди избори. Работим много старателно, за да видите, че има смисъл. Едно от нещата, които ще трябва да направим през следващото десетилетие, е да се стигне в крайна сметка до някои правила в тази нова игра.

Водещ: Ако предприемете нещо и то не приключи до 20 януари, имате ли основание да смятате, че президентът Тръмп ще го продължи?

Барак Обама: Това не е само мой проблем. Едно от нещата, които трябва да направим е да го вкараме в Конгреса. Иронията е, че през цялото време на моя мандат, Републиканците ме критикуваха, че не съм достатъчно твърд спрямо Русия. Същите тези хора подкрепиха Тръмп, въпреки неговата политика спрямо Москва. Този вид непоследователност, всичко това е ден за ден и зависи от политически целесъобразното. Преди няколко дни се появиха резултати от едно проучване, според което 37% от републиканците харесват Владимир Путин. Бившият директор на КГБ, онзи който разруши демокрацията в Русия, запушва устата на пресата, хвърля политически дисиденти в затвора, взима решения, които водят до масово клане в Сирия. И голяма част от Републиканската партия, която се е гордяла с ерата на Рейгън и в продължение на десетилетия бяха срещу руското влияние, сега изведнъж го прегръщат. Много е важно да не позволяваме разногласията вътре в Америка да ни пречат да се изправим срещу действията на Русия, която се опитва да влияе на демокрацията ни.

Водещ: Звучите така, сякаш се надявате, че след 20 януари, вашите усилия ще бъдат продължени. Имате ли основание да мислите така?

Барак Обама: Не мога да си погледа стъкленото кълбо и да отговоря вместо Тръмп. Мога да кажа, че проведохме разговори за външната политика на страната и значението на това да се събира разузнавателна информация, как смятаме да се борим с тероризма. Обсъдихме нашата необходимост в света, как разпространяваме нашите ценности и идеали. Ако започнем да губим тези неща, ако хората започнат да си мислят, че не ни е грижа за проблемите, тогава с Америка е свършено.

Водещ: Трябва ли Тръмп да използва правомощията си, както вие ги използвахте?

Барак Обама: Сигурен съм, че той е наясно какви са законовите му правомощия. Имайте предвид, че аз винаги съм залагал на законодателните си правомощия. През първите две години въобще не се занимавах с изпълнителната власт. Тогава имах голямо мнозинство в Конгреса и успяхме да въведем няколко закона. След като загубих мнозинството си в Конгреса, се опитах да намеря компромис по няколко много важни въпроса – миграционната реформа, например.

Водещ: Прекалено силна ли стана президентската институция?

Барак Обама: Правя разлика между външна и вътрешна политика. Опасенията, които имам спрямо външната политика, са свързани с тази нетрадиционна война. Ние я наричаме война срещу тероризма, въпреки че тероризма до известна степен е тактика. Ние сме във война срещу бездържавни субекти, скрити в тихи местенца по целия свят. Борим се с „Ислямска държава” с решение на Конгреса, което датира от 9/11. Мисля, че за това трябва да се притесняваме. Президентът и изпълнителната власт винаги ще имат по-голяма власт, когато става въпрос за защитата на Америка, защото понякога просто трябва да се реагира бързо и не всичко, което е опасно да се популяризира и да подлежи на открит дебат.

Водещ: Прав ли е Доналд Тръмп, когато казва, че от гледна точка на политическата коректност, САЩ е отишла твърде далеч?

Барак Обама: Това е сложен въпрос, защото няма единна дефиниция за политическа коректност. Мненията ни по тази тема се различават. Често под политическата коректност се разбира широкото неодобрение, заради използването на расови епитети, пренебрежителни коментари за жени, или за хомосексуалната общност. Аз обаче не я разбирам така. Според мен добрите маниери и ценности са запазени в американското общество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук