Български специалисти спасиха живота на лабрадор с болно сърце. Ветеринарни специалисти направиха първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче водач. Четириногото е било с диагноза тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване били нищожни.

15672970_1156616384393886_5780457270043579118_n

Артър е специално обучено мъжко куче водач, дадено на незрящ човек от фондация „Очи на четири лапи“ преди седем години.

След като през последната година здравето му се влошава, преди месец и половина 9-годишният лабрадор е насочен към д-р Ранко Георгиев от Централна ветеринарна клиника, който поставя страшната диагноза рак и въпреки вероятността от фатален изход, решава да се бори за последния останал шанс за спасяването му.

„Единственият вариант да му се помогне в случая беше само чрез хирургична намеса и то такава, която в света не е правена. Подобен тип операции в днешно време във ветеринарната медицина се извършват само в един център в света – В Токио, на още две места в Колорадо и в Лондон, но в този си вид сърце не беше оперирано. Такъв тип операция в хуманната медицина е също много сложна, а във ветеринарната медицина – почти невъзможна“, каза д-р Георгиев.

Стопанинът на Артър – Мильо Карамитев споделя, че е знаел за големия риск, но въпреки това е повярвал в благоприятния резултат.

„В началото бях скептичен. Помислих си как ще го подложа на тази операция, по-добре да го приспим, отколкото да го мъчим. В последния момент се направи операцията. Той издържа на всичко това и за това, че той помогна на нашата медицина, тя му се отблагодари като му подари живот“, каза Карамитев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук