Днес в 14.00 часа жителите ще могат да влязат в Хитрино. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушването си в съвместното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и транспортната комисия.

По думите ѝ, с извеждането на последната цистерна, операцията по овладяването на инцидента се смята за приключила.

„Тя беше с уникална сложност и изискваше решения, които не бяха предварително познати и не би следвало да бъдат взети”, заяви министър Бъчварова.

По думите й достъпът на жителите на Хитрино не може да стане отведнъж за всички, това би било отново рисково.

„Начинът, по който ще стане влизането е по график, който се определя от кмета и общинския щаб. Влиза собственикът, влиза и екип, който прави замерване в сградата, защото пропиленът е тежък газ и има хипотеза, че може да се е насложил в приземните етажи”, заяви министър Бъчварова и добави, че заедно с жителите ще влиза и охрана от МВР.

Министър Бъчварова обясни, че всички от 12-те дерайлирали цистерни са били в различна позиция, което допълнително е затруднило операцията по извеждането им. Негативно влияние е оказал и силният вятър.

По време операцията по отстраняването на инцидента са работили 3 щаба – национален, областен, общински.

По време на изслушването министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че на този етап няма информация, че нещо в железопътната инфраструктурата е било причина за дерайлирането на влака.

Припомняме, че при инцидента в Хитрино на 10 декември загинаха 7 души, 29 бяха ранени. Селото бе евакуирано, за да може да се гарантира тяхната безопасност. Пожарникарите 11 дни извеждаха опасната влакова композиция от града. Хората получиха еднократна помощ от 325 лв., а премиерът Бойко Борисов обеща, че догодина Хитрино ще бъде най-хубавото село. Правителството отпусна 20 млн. лв., ЕК също ще помогне на жителите на селото.

Вчера говорителят на главния прокурор Румяна Анраудова съобщи, че двойно по-висока скорост на влака е причината за катастрофата. Двама от машинистите са привлечени като обвиняеми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук