склад машини за гласуване

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), според което машинно гласуване на 26 март трябваше да има само в 500 секции.

Решението, което не подлежи на обжалване, задължава ЦИК да осигури възможност на избирателите във всяка една от над 12-те хиляди секции да могат сами да решат как да гласуват – с бюлетина или машинно.

Делото беше заведено по жалба на „Нова република” на Радан Кънев, припомня БНР.

„Централната избирателна комисия ще се съобрази със съдебното решение”, каза пред БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му обаче ще има много трудности заради краткия срок, в които трябва да се осигури възможност за машинно гласуване.  Томов смята, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно. Такива са подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

Досега в България се е гласувало машинно четири пъти, като последните два пъти не беше експериментално, а напълно функциониращо.

На последните избори машинно можеше да се гласува в 300 секции. 23% от избирателите, които разполагаха с тази възможност, се възползваха от нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук