Омбудсманът Мая Манолова за втора поредна година откри кампанията си „Великден за всеки”, която се осъществява с партньорството на Българската православна църква.

И тази година, събраните средства ще отидат при пенсионерите, които няма да получат надбавка по повод Възкресение Христово.

Българският патриарх Неофит отслужи молебен за успех и благослови кампанията.

На откриването, омбудсманът заяви, че тазгодишното издание на кампанията „Великден за всеки” е надградено заради падането на Данъка добавена стойност (ДДС) върху дарените храни. По думите й обаче, законът е „мъртъв” защото три министерства „не са си свършили работата”. Социалното, земеделското и финансовото ведомства не са изготвили подзаконовите нормативни актове за прилагане на този законов текст.

Манолова посочи, че една от целите на кампанията е да се упражни натиск върху тези ведомства и да си свършат работата до края на март.

И тази година правителството отпусна 40 лв. допълнително на пенсионерите, чиито доходи не надхвърлят 314 лв. Кампанията „Великден за всеки” ще помага на онези, които взимат малко по-високи пенсии.

Миналата година, в рамките на три седмици, бяха събрани близо 1 млн. лева.

С парите, във вид на ваучери, на стойност 20 лева, 33 000 пенсионери пазаруваха в 5000 обекта в цялата страна.

Процедурата тази година е същата.

Лица на кампанията са Миро, Анелия, Криско, Тончо Токмакчиев, Тити Папазов, Николина Чакърдъкова, актрисата Деси Бакърджиева и тв-водещият Румен Луканов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук