Германия е разочарована от декларацията, която е подготвена за срещата в Рим за развитието на Евросъюза след Брекзит. Лидери на страната коменират, че подготовката показва остри различия, вместо да демонстрира препотвърждение на единството в съюза.

„Аз съм всичко друго, но не и удовлетворен от сегашното състояние на подготовката. Лидерите на страните от ЕС трябва да дадат ясно да се разбере, че блокът е нещо повече от единен пазар и че има по-големи амбиции, отразявани в споделяните ценности на демокрацията и върховенството на закона”, изтъкна Михаел Род, държавен министър в дипломатическото ведомство на Германия.

Според него това е било важно специално за много млади хора, които рискуват да бъдат завладени от популизма и национализма. Подчертавайки, че неговите усещания са споделяни от цялото германско правителство, Род допълни, че ЕС трябва да предложи на младите истинско бъдеще.

Критиката на Германия дойде, след като миналата седмица словашкият премиер Роберт Фицо атакува подготовката за срещата на върха в Рим, като я определи като „жалка”.

Срещата на върха в Рим е предвидена да подаде ясен сигнал за това, че празнуващия своята 60-та годишнина ЕС има бъдеще, въпреки Брекзит и растящия евроскептицизъм. По време на срещата ще присъстват всички лидери на държавите членки на Общността, с изключение на британския премиер Тереза Мей.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук