Президентът Доналд Тръмп обвини, използвайки социалните мрежи, към предшественика си на поста Барак Обама, че е подслушвал телефона му по време на кампанията. От ФБР обаче категорично отрекоха тези твърдения. В интервю за американския телевизионен канал „Ей Би Си Нюз”, зам.-прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс се опитва да убеди аудиторията в истинността на твърденията на Тръмп.

Президентът Доналд Тръмп отправя изключително притеснителни обвинения спрямо предшественика си Барак Обама. От къде взима тази информация?

Много медии се опитват да изкривят информацията. По-важното в момента е да се проведе разследване. Ако ще се разследват връзки с Русия, то нека се включи и това. Затова настояваме ние от Белия дом.

Визирате „Ню Йорк Таймс”, но те не казаха нищо обидно. Тръмп го направи и в думите му няма никаква двусмислица: „Току що разбрах, че Обама е подслушвал телефона ми”. Това не е изкривяване на действителността, просто това се случи.

Напоследък много често говорите, че трябва да гледаме на медиите сериозно. Е, днес го правим. Взимаме предвид всички медии, които разпространиха информацията. Просто казваме, че трябва да се вгледаме по-дълбоко. Ако наистина се е случило, това ще е най-големият скандал в историята.

Президентът на САЩ обвинява бившия президент на САЩ, че го е подслушвал.

Ако това се е случило…

Ако, ако… Защо Тръмп смята, че това се е случило?

Според мен, той е получил информация от достатъчно надеждно място, която му позволява да вярва, че е възможно. Ако се окаже прав, това ще означава, че Обама е злоупотребил с властта си и дори можем да сметнем, че това е атака срещу демокрацията. Американците имат правото да научат истината.

Нека повторя още веднъж – президентът заяви, че това се е случило. Защо той смята, че информацията е вярна. Медията, от която всичко тръгна – „Брейтбарт” (Breitbart), цитира два анонимни източника. Това е. Анонимни. Президентът не веднъж е казвал, че не вярва на анонимните сигнали и не харесва доносниците.

Много се забавлявам, когато „анонимните източници” изведнъж станат ненадежден източник на информация, особено когато съобщят нещо в полза на администрацията и против старата. Вие, например, използвате анонимни източници всеки ден.

Вярно е. Но на какво вярва президентът?

Вижте, той даде ясно да се разбере на какво вярва и настоява да стигнем до дъното на случая. Нека извадим истината, нека стане ясно какво точно се е случило. Не е важно кой е съобщил новината, а дали е вярна. И според мен, американците имат право да научат какво се е случило, защото ако е вярно, то това е най-голямата манипулацията в историята.

Тръмп каза: „Обзалагам се, че някой адвокат ще направи големи пари, ако се окаже вярно, че Обама е подслушвал телефона ми през октомври.” Тоест – той вярва на тази информация?

Мога да кажа, че постът му в социалните мрежи говори сам за себе си.

„Уошингтън поуст” съобщиха, че според висши американски служители с познания в разследванията за руската намеса в изборите, подслушване не е имало.

Те също така казаха, че няма доказателства за грешки от страна на администрацията на Тръмп или за координация между предизборния му щаб и Русия. Това обаче няма значение за медии. И всички продължават да пренебрегват тези факти. Просто искаме службите да се отнесат по същия начин и да проверят дали Обама е подслушвал „Тръмп Тауър”.

Президентът Барак Обама, чрез говорителя си, отрече каквато и да е пряка намеса. Доналд Тръмп не му ли вярва?

Не мисля, че казват цялата истина. Президентът нямал пряко участие. Това не е вярно. Държавният глава беше дори пряко ангажиран със скандала около имейлите на Хилари Клинтън. Главният прокурор и Бил Клинтън са се срещнали тайно и насаме по средата на разследването. Това трябва ли да означава, че всичко е било много чисто и почтено. Съжалявам, но просто не мога да се вържа на това.

Мислите ли, че е имало заповед за наблюдение от Външното разузнаване, дори и да не е наредена от Обама?

Възможно е. Трябва да проучим този вариант и да разберем.

Администрацията на Тръмп работи ли в момента?

Знаете ли, не ми плащат затова. Трябва да попитате юридическия съветник на Белия дом Дон Макган.

Ако е имало нареждане, сигурно е основано на нещо – доказателство или закононарушение. Всичко свързано с Външното разузнаване е класифицирана информация. Защо президентът Тръмп споделя в социалните мрежи нещо подобно?

Не мисля, че той споделя класифицирана информация. Той по-скоро се чуди дали е възможно такова нещо.

Но той написа, че подслушване е имало.

Всички смятат, че на Доналд Тръмп просто му е хрумнала тази идея и той я е хвърлил просто така. Тази новина се появи в много медии. Ние просто се чудим, дали разузнавателните служби ще разследват със същия ентусиазъм администрацията на Обама, както нашата. Защото, ако се окаже вярно, това ще е най-голямата злоупотреба с власт в историята – нещо, в което ни обвиняваха през последните 6 месеца. Въпреки, че беше повтаряно отново и отново, че няма доказателства за нещо нередно, извършено от нас, вие медиите все пак продължихте да тъпчете на едно място и да повтаряте една и съща грешна теза.

Преди няколко месеца, президентът Доналд Тръмп непрекъснато се оплакваше от доносниците. Ако тази история излезе вярна и посочените от „Хийт Стрийт” източници от контраразузнаването са прави, ще им потърсите ли сметка?

В Белия дом приемаме всеки донос много сериозно, в случай че се окаже нещо полезно за нас. Не може обаче да имаме доносници по всички етажи, които да изнасят класифицирана информация. Затова не можем да игнорираме подобно поведение.

Чували ли сте тези твърдения от президента преди?

Не сме водили подобен разговор.

А някой друг? Говорил ли е с някого преди да публикува обвиненията в „Туитър”?

Не мога да кажа нищо, защото не знам.

Може ли президентът да декласифицира тези данни, ако поиска?

Не мисля, че това е необходимо. Нужно е Конгресът да си свърши работата. Да ги оставим да разследват и да стане ясно дали информацията е вярна. Според мен обаче няма повод за съмнения.

Смятате ли, че някои специален прокурор трябва да се занимава с това?

Не сме стигнали до там. Нека Конгресът да си свърши работата, оттам трябва да започнем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук