БСП изпреварва ГЕРБ с около 1%. Това показват данните от последното социологическо проучване на „Галъп”. Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

Галъп

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 6 партии. Продължава положителната тенденция в доверието към Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Загубата в президентските избори очевидно води до негативна тенденция при Бойко Борисов и докато преди той се движеше на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт.

От „Галъп” отчитат, че инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните.

От днешна гледна точка в НС ще бъдат „Обединените патриоти” (11,9%), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки – ВОЛЯ (със 7,7%), а със сериозни изгледи да е в НС е Реформаторският блок (4,3%).

Сред останалите формации личат „Да, България“ (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). При тези партии потенциалът ще трябва да се наблюдава тепърва – в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

4,3 млн. души се очаква да гласуват на 26 март или 63% от имащите право на глас.

ГалъпДанните са от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна – възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук