Върху вече бившият главен секретар на МВР Георги Костов е оказван натиск сам да напусне министерството. Това съобщи самият Костов в ефира на Нова телевизия. Той добави, че дори вече е сезирал прокуратурата за това.

„Аз отказах да подам оставка, защото смятам, че изтъкнатият от служебния премиер и служебния министър мотив, че нямат политическо доверие към мен, е абсурден и антиконституционен. Служебното правителство трябва да е ангажирано единствено и само с провеждането на честни избори”, заяви Костов.

Той разкри и хронологията на събитията.

„На 15 февруари в 9.00 часа сутринта министърът ме извика и заяви, че трябва да подам оставка, тъй като държавното ръководство нямало политическо доверие в мен. Казах, че съм професионален ръководител на МВР и не мога да подавам оставка заради изтъкнати политически съображения”, обясни Костов.

„Тогава министърът каза, че ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитира”, каза бившият главен секретар на МВР. По думите му, било предвиждано срещу него да бъдат подадени сигнали от настоящи и бивши служите, които да станат причина за отстраняването му.

„На 30-тата минута от този разговор, подадох сигнал в прокуратурата”, разказа Костов.

„До момента на подаването на сигнала ми в прокуратурата, срещу мен в МВР не е получаван или завеждан сигнал от настоящи или бивши служители” , подчерта той.

Георги Костов говорил и със служебния министър-председател Огнян Герджиков.

„Той ми заяви, че очаква оставката ми, аз му отказах. След този разговор сезирах прокуратурата за оказания ми натиск от г-н Герджиков“, съобщи Костов.

Във вторник служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов съобщи, че Георги Костов е освободил незаконно петима шефове в МВР – директорите на полицията в Монтана, Ловеч, Плевен, Перник и Видин.

„Двама от тези служители в момента са подчинени на министъра на вътрешните работи.Единият от тях дори е заместник-министър. На останалите трима им предстои кариера в държавната администрация. Интересното е, че всички те са подали сигнал в един и същи момент” , коментира още бившият главен секретар.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук