Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник „Ню Йорк таймс”, агенция „Ройтерс” и редица други световно известни медии. Това стана ясно след като германското списание „Шпигел” публикува съобщение на онлайн платформата си, в което се позовава на автентични документи, получени в редакцията му. В тях има 50 телефонни и факс номера, имейл адреси на журналисти и редакции. Твърди се, че те са били включени в списък за проследяване от 1999 година. Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан. Масово световните медии определиха проведеното наблюдение като „чудовищна атака срещу свободата на словото”.

„Мисията на BBC е да се съберат точни новини и информация за хората по целия свят и нашите журналисти трябва да могат да работят свободно и безопасно, с пълна защита за техните източници. Ние призоваваме всички правителства да спазват работата на свободна преса”, коментира говорителят на BBC.

Очаква се пълното разследване на „Шпигел” да бъде публикувано утре, 25-и февруари, в печатното издание на списанието. От БНД отказват коментар по темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук