Румънският главен прокурор Аугустин Лазар ще атакува в съда спорното постановление на правителството, което декриминализира злоупотребата с власт, ако щетите не надхвърлят 200 000 леи (около 40 000 евро) и което предизвика масовите протести в страната. Той заяви, че ще внесе жалбата в Апелативния съд в Букурещ още днес.

Главната прокуратура изпрати вчера искане до омбудсмана на Румъния за сезиране на Конституционния съд във връзка с постановлението, в което се посочват нарушения на няколко члена на Конституцията.

От своя страна, при пристигането си на неформалната среща на европейските лидери в Малта, румънският президент Клаус Йоханис коментира, че ситуацията е много сложна.

„Силно загрижен съм. Трябва да призная, че положението в Румъния е много трудно”, каза Йоханис, но изрази увереност, че ще бъде намерено решение на проблема.

Пред БНР журналистът Владимир Береану коментира, че „наглостта на управляващите” е възмутила не само румънците, но и Европа.

„Гражданското общество и институциите трябва да удържат и да променят насоката”, категоричен е Береану. Според него, ако протестиращите са достатъчно упорити, системата ще поддаде.

„Протестите са много сериозни и много съдържателни. Румънците не само искат борба с корупцията, те разбират до какво води корупцията”, коментира журналистът.

Владимир Береану каза още, че въпреки че социалистическото правителство е повишило доходите на румънското население, хората все още искат правосъдие.

„Това е направо неразбираемо за много българи”, смята журналистът.

Береану каза, че след приемането на спорния указ ще трябва да бъдат прекратени 1000 дела.

Той обясни, че указът в момента се обжалва и не действа до решението на Конституционния съд.

Припомняме, че на 31 януари румънското социалдемократическо правителство, въпреки продължаващите втора седмица протести, прие законопроект за амнистия и поправки в Наказателния кодекс.

Това провокира нови масови демонстрации в Букурещ и други големи градове. И снощи по улиците излязоха десетки хиляди недоволни от решението на кабинета.

Протестиращите искат отмяна на решенията на кабинета, като се опасяват, че на свобода ще излязат корумпирани политици и опасни престъпници.

Новият указ декриминализира злоупотребите, ако причинените щети не надхвърлят 44 000 евро. Предвижда се да бъдат помилвани около 2500 затворници, които излежават присъди до 5 години.

Премиерът Сорин Гриндеану смята, че няма никаква причина да подава оставка и заяви, че решението няма да бъде отменено.

Приетите промени ще дадат възможност на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него за фиктивни назначения.

Вчера еврокомисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс предупреди, че изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде под въпрос заради извънредния указ на правителството за амнистия и поправки в Наказателния кодекс относно корупцията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук