Мадрид започна изграждането на локални мрежи, които трябва да изградят градини по покривите на градския транспорт. Властите в испанската столица направиха това предложение с цел да се ограничат вредните емисии. Смята се, че градините ще поглъщат топлина, шум и замърсяване, пише електронното издание на британския вестник „Телеграф”.

Автобус, Мадрид

Една градина на автобусен покрив ще струва 2 500 евро. Проектът е известен като „Зелено придвижване”. Той е част от шестте стъпки за подобряване на природата в града.

Пилотният проект ще включва само два маршрута в Мадрид, които се използват от над 17 млн. пътници.

„Всяка градина ще се състои от метални мрежи и устойчиви материали, които няма да позволят изтичането на вода и ще са устойчиви на движение”, каза мениджърът на проекта Хосе Антонио. По думите му ще бъде и изградена специална напоителна система, която да не позволява изтичане.

Припомняме, че преди дни властите в Мадрид ограничиха трафика заради замърсяване на въздуха. Колите с четни номера не бяха допускани в града, а нарушителите трябваше да платят 90 евро глоба. С 20 километра в час бе намалена и максималната позволена скорост по околовръстното шосе. Изключение бе направено за мотопеди, хибридни коли, превозващи поне трима души или хора с намалена двигателна способност, автобуси, таксита и автомобили със специален режим на движение (линейки, пожарни и т.н.).

Вчера специалният режим бе отменен, но паркирането в центъра все още е ограничено.

Градският съветник по екологията Инес Сабанес посочи, че атмосферните условия остават лоши, най-вече поради липсата на дъжд и вятър. Затова властите ще продължат да следят ситуацията.

Индексът за качество на въздуха, който отчита концентрацията на няколко замърсителя, днес бе 82 в Мадрид, над 100 в Париж и над 260 в Пекин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук