Йенс Столтенбертг
На снимката: Йенс Столтенбертг

На Срещата на върха на НАТО в Мадрид съюзниците са постигнали съгласие Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса, да продължи подкрепата за Украйна с модерно оръжие, каква да бъде новата стратегическа концепция на НАТО, да се работи срещу климатичните промени, да бъде създаден фонд от 1 милиард евро за иновации, както и да бъде увеличен бюджетът на НАТО за отбрана. Такова обобщение на взетите в Мадрид решения направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция днес.

„Новата стратегическа концепция определя тероризма като една от главните заплахи за НАТО“, посочи той.

„Продължаваме борбата с тероризма, включително чрез подкрепа на партньорите ни и чрез съвместно разузнаване“, обясни Столтенберг. По думите му НАТО ще се бори срещу завръщането на ИДИЛ.

Правителствената криза и износа на зърно от Украйна

Йенс Столтенберг определи световната хранителна криза и поскъпването на хранителните продукти като „директен резултат от руската инвазия в Украйна“.

„Въздействието е голямо, особено върху някои от най-уязвимите хора в света. Цените на хранителните продукти достигат рекорди нива. Много страни зависят от Украйна за доставката на основни продукти като брашно. Съюзниците обсъдиха какви мерки да предприемем срещу кризата, така че да възстановим износа на зърно от Украйна по земя и море“, обясни той.

„Бруталната война на Путин срещу Украйна е абсолютно неприемлива. Тя причинява много смърт и разрушения в Украйна, но се отразява и на целия свят – най-малкото с покачващите се цени на хранителите продукти. Президентът Путин трябва да изтегли силите си и да прекрати войната незабавно, като спре атаките си срещу демократична и суверенна нация“, посочи Столтенберг. По думите му ако Путин иска да спре продоволствената криза, трябва просто да прекрати войната. Всичко останало – съобщенията на Русия и Китай, че кризата при храните е резултат от санкциите на Запада, е дезинформация, смята той.

Членството на Финландия и Швеция

„Финландия и Швеция са суверенни държави. Те имат правото да избират своя път и да се присъединят към НАТО. Ние ги приветстваме към нашия съюз и, разбира се, сме подготвени за всякакви развития. Според това, което виждаме в Украйна обаче, Русия е напълно фокусирана върху тази война. Получаваме и съобщения от Москва, че промяната с присъединяването на Финландия и Швеция не е голяма, въпреки че Москва изпрати различни по значение послания по въпроса“, коментира Столтенберг.

„Най-важното е, че Финландия и Швеция ще станат членове на НАТО. Готови сме да защитим всички съюзници, включително Финландия и Швеция. Готови сме за всякакви развития“, заяви той.

По думите на Столтенберг, в идния вторник – 5 юли, ще бъде подписан протоколът за приемането на двете държави. Той подчерта, че политическото решение за приемането на двете държави вече е взето.

Червените линии, които Русия не трябва да прекрачва

„Живеем в по-опасен и непредвидим свят – свят, в който виждаме гореща война в Европа с голям брой военни операции, каквито не сме виждали от Втората световна война насам. Това причинява страдание на украинския народ. Знам обаче, че може да стане по-зле“, коментира Столтенберг.

„Ако тази война се превърне в пълномащабна война между Русия и НАТО, ще видим страдание, разрушения, смърт в много по-ужасяващ размер от това, което виждаме в Украйна. НАТО има две задачи – едната е да помага на Украйна, другата е да предотвратим ескалация отвъд Украйна“, заяви той.

„НАТО не е част от конфликта на терен по тази причина. Подкрепяме Украйна, но не сме част от конфликта. Имаме 40 000 войници в Източния фланг, за да премахнем всякакви неразбирания в Москва относно готовността ни да предпазим всеки сантиметър от територията на НАТО“, категоричен беше той.

„Ако Русия направи каквото и да е, подобно на това, което направи в Грузия през 2008 година или което прави в Украйна сега, това ще предизвика пълния отговор на Алианса“, подчерта той.

В рамките на изявлението си Столтенберг благодари на испанското правителство за организацията на проведената в Мадрид Среща на върха и посочи, че следващата година НАТО ще се събере във Вилнюс, Литва.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук