остров Змейни
остров Змейни

След повече от четири месеца на многократни украински бомбардировки руските сили изоставиха Змийския остров или остров Змийни, както е известен в Украйна.

Русия твърди, че е изтеглила гарнизона си като „жест на добра воля“, за да докаже, че не пречи на износа на зърно, но Украйна отхвърли това твърдение, тъй като Москва продължи да обстрелва зърнените ѝ складове, пише Би Би Си.

Труден за защита

Островът е изложен на атаки от всички посоки – от въздуха и от морето, а малкият гарнизон, натоварен със защитата му – първо украинци, а по-късно и руснаци – е описан от военните експерти като „беззащитен“.

Завзет от руснаците на 24 февруари, Змийският остров се намира само на 35 км от брега на Украйна – в обсега на ракетни, артилерийски и безпилотни удари от брега.

И въоръжените сили на Украйна направиха точно това, нанасяйки серия от опустошителни удари срещу самия остров и всеки кораб, който превозва войскови части и тежко въоръжение.

През април противовъздушните способности на Русия в северозападната част на Черно море бяха значително отслабени с потъването на кораба „Москва“, флагман на Черноморския ѝ флот.

Това обяснява защо Кремъл толкова отчаяно се опитваше да разположи на острова зенитни системи и радиоелектронна борба. Защитата му обаче се превърна в логистичен кошмар за Русия, тъй като се оказа далеч от основните ѝ военноморски бази в Черно море.

При всичките си атаки Украйна има много ограничен морски капацитет, така че тя също не успя да стовари собствени сили на острова.

Украинският военен анализатор Олех Жданов твърди, че разполагането на войски на Змийския остров е безсмислено и за двете страни, тъй като те биха се превърнали в лесна мишена. Вместо това Жданов препоръчва поддържане на способност за нанасяне на удари по всяка цел, приближаваща острова.

Това би осигурило и по-голяма сигурност на най-голямото украинско черноморско пристанище Одеса и на целия северозападен сектор на Черно море.

Важен остров

Русия вече контролира голям участък от украинското черноморско крайбрежие, както и Кримския полуостров и цялото Азовско море. Задържането на Змийския остров завършва ефективната блокада на Одеса и означава, че износът на по-голямата част от украинското зърно е невъзможен.

Това означаваше също така, че черноморското крайбрежие става уязвимо, а военните експерти в Киев изразиха опасения, че Русия може да инсталира въздушна отбрана с голям обсег, като например зенитно-ракетна система С-400.

Погледът върху картата показва също, че руският контрол върху острова представлява заплаха за членката на НАТО Румъния – както за нейното ключово пристанище Констанца, така и за трафика в устието на река Дунав.

Районът е не само от стратегическо значение – той е богат и на запаси от петрол и газ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук