Ивайло Мирчев е роден през 1980 година. Икономист и собственик на две български IT компании. Учредител и член на Изпълнителния съвет на “Да, България!”, депутат в 45-ото, 46-тото и 47-мото Народно събрание. Един от създателите на платформата за честни избори “Ти броиш”. През 2015 година се включва в инициативния комитет “Гласувай без граници“, който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване.

Г-н Мирчев, на вчерашното пленарно заседание един глас не достигна предложението за връщане на хартиените бюлетини да започне да се гледа в зала. Какво става, ако утре този глас се появи и това предложение, което на практика отменя машинния вот, влезе в пленарната зала?

Ще е много трудно партиите, които искат това предложение да мине, да получат мнозинство. В Народното събрание има доста разумни депутати, които знаят, че това ни връща една епоха назад и ще се противопоставят по всякакъв начин.

„Демократична България“ ще бъдем особено яростни – обещали сме го. Не мислим, че хартиеното гласуване ще ни помогне.

Какво ще се случи обаче, ако то се върне – връща се купения вот, корпоративния вот?

Връщат се купения вот, корпоративния вот, фалшификациите при броенето протоколите, при броенето на преференциите, връща се носенето на бюлетини в чували от депутати в зала „Арена Армеец“ – всичко най-лошо, което сме виждали ще се върне.

Единият от законопроектите за връщане на хартиената бюлетина е на БСП, които пък заявиха, че прекратяват преговорите за ново правителство. На консултациите при президента съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че изборите не са панацея, но мислите ли, че изборите идват?

БСП казаха нещо много важно – че ще се върнат на преговорите в момента, в който кандидат за премиер не е Кирил Петков, което е доста различно. По отношение на изборите, факт е, че няма да се разминем с тези избори. Няма да се разминем и само с тези, които предстоят – ще има серия от избори. Причината ще бъде, че руските проксита като „Възраждане“ и партията на Стефан Янев ще влязат в Парламента с немалък брой депутати. Това няма да подобри възможността за стабилно управление. Чака ни спирала от избори, което не е добре за страната. Няма да има и стабилен Парламент.

През тази спирала от избори следват служебни правителства – опасявате ли се, че сега, когато втечнения газ тъкмо започна да пристига в България, служебни правителства ще ни върнат към енергийната зависимост от Русия?

Имаме доста сериозни опасения, че може да се върнем към договора с „Газпром“ (б.р. договорът изтича в края на годината). Едно решение, което управляващата коалиция взе много трудно, е да спрем вноса на природен газ от Русия. Имаме сериозни опасения, че едно служебно правителство ще ни върне към тази руска зависимост – нещо, срещу което ние се борим от доста време.

Виждате ли някакво противодействие?

Едното противодействие е да няма служебно правителство. Другото е, ако има такова служебно правителство, обществото много ясно да покаже, че не искаме оттук нататък България да бъде зависима от Русия по отношение на енергийните доставки.

В последните дни се говори за евентуално явяване на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ заедно на следващи избори – има ли развитие по темата?

Няма решение в тази посока. Решенията при нас ги взимат националните органи. Тепърва предстоят разговори в това отношение. Нека първо да изчерпаме възможностите за съставяне на правителство, след това да мислим кой как ще се явява на избори.

Притесняват ли Ви търканията между президента и управляващите?

Всякакъв вид търкания са притеснителни – не за нас, като политическа сила, а по отношение на страната. Намираме се в няколко много тежки кризи – в момента сме в перфектна буря. Всякакъв тип дрязги между президент, парламент и изпълнителна власт са вредни за страната.

Оставете партиите, търканията са огромен проблем за България в момента. Имаме еврозоната, имаме Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да се приемат много закони. Ако сега влезем в спирала от избори, това няма да се случи – отлагаме еврозоната с години и има възможност да загубим пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

Каква е позицията на „Демократична България“ по отношението експулсирането на 70 руски дипломати?

„Демократична България“ има много ясна позиция – това е част от плана за депутинизация. Ние имахме въпроси към Министерски съвет за броя на руските дипломати у нас. Има доста сериозна диспропорция в броя на руските дипломати. За нас експулсирането е нормално. Надяваме да се да е имало пълна яснота, да не е импулсивно решение. Тъй като тази темата е била обсъждана в Министерски съвет още на 18 май, съм спокоен, че всичко е наред.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук