Международният валутен фонд (МВФ) „ще вземе участие” в следващото изплащане на спасителни средства за Гърция. Това съобщи германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от „Ройтерс”.

„Идеята за спасителен пакет без МВФ е теоретична на този етап”, посочи Шойбле в Брюксел, където вчера заседава Еврогрупата.

Гърция и кредиторите й направиха взаимни компромиси, които ще позволят на техническите екипи от Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) да се върнат в Атина.

Целта е до началото на лятото, южната ни съседка да получи 7,5 млрд. евро – следващия транш от спасителния пакет в размер на общо 86 милиарда евро, съгласуван през 2015 година – това е трето подобно финансово спасяване на задлъжнялата страна, и по този начин да избегне държавен фалит.

Правителството на Алексис Ципрас се съгласи да изпълни реформите в данъчната и пенсионната система, както и в регулацията на трудовия пазар. Условието това да влезе в сила обаче е парламентът в Атина да одобри икономиите, и то ако страната не постигне заложените в спасителното споразумение бюджетни показатели.

Председателят на заседанието между финансовите министри от еврозоната Йерун Дейселблум заяви, че няма политическо споразумение за отпускане на следващ транш финансова помощ и добави, че предстоят много реформи в страната.

„Преместваме акцента от бюджетните икономии върху структурните реформи. Ако те са достатъчно успешни, възможно е да се отвори пространство в хазната за инвестиции в растеж. Ще бъда много предпазлив обаче, за да не създаваме очаквания, които не можем да задоволим. Има много работа, засега няма проблем с ликвидността на Гърция и не се налагат плащания по дълга през март, април или май. Целим се към споразумение до лятото”, посочи Дейселблум.

Международният валутен фонд обяви, че е твърде рано да се смята, че различията по спасителната програма ще бъдат преодолени лесно.

Фондът засега отказва да участва в новите заеми за Гърция, настоявайки за още бюджетни икономии от Атина и за отписване на дълг към еврозоната.

Германия категорично отхвърля такава възможност, но настоява МВФ да е част от спасителната програма за Гърция. Гръцкото правителство пък бърза да постигне компромис с кредиторите преди серията от избори тази година в Холандия, Франция и Германия.

По-рано беше съобщено, че кредиторите на Гърция от Европейския съюз и Международният валутен фонд са постигнали „обща позиция“ по спора си дали да бъде отписван гръцки дълг. Това дава надежди, че в началото на лятото Атина за пореден път ще избегне държавен фалит с нов транш от 7 милиарда и 200 милиона евро.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че очаква фондът да участва в спасителната програма въпреки категоричния отказ на Берлин да отписва дълг.

„Опрощаването на дълга е невъзможно – забранява го европейското право. Намаляване на дълга вече имахме – то беше част от втората спасителна програма за Гърция през 2015-а и 2016 година”, обясни Шойбле.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук