Гърция продължава да се бори с наложените от кредиторите й ограничения, което повдига нови въпроси – изпълнима ли е спасителната програма? Вече има и главен виновник за това – мъж, живеещ в провинцията, бившият шеф на статистиката, пише „Уол Стрийт Джърнал“.

Преди да започне кризата с гръцкия дълг, правителството изманипулира данните за икономиката, за да маскира проблема с дълга. Първият независим шеф на статистическата служба на Гърция  беше Андреас Георгиу, който се премести от Съединените щати през 2010-та, разкри подмяната. А ЕС удостовери, че са отстранени пропуските и че се докладва целият дефицит.

Това обаче му струва доста нерви. Намериха се критици, които твърдят обратното: че Георгиу е измамил с цифрите. А публикуваната информация за дефицита обслужва заговора на Еврогрупата и МВФ за налагане на тежки бюджетни ограничения  на Гърция, чрез подписаната през 2010-та спасителна програма.

Вече за четвърти път в рамките на 4 години, разследващите органи стигат до заключението, че Георгиу стриктно е спазил европейските отчетни стандарти и не е извършил престъпление. Въпреки това водещи гръцки политици и съдии, продължават да поддържат обвиненията. По едно от делата, предстои петорна експертиза и го грози заплаха от доживотен затвор.

По време на дълговата криза, най-сериозната в историята на страната, от 1930-та насам, управляващата класа отказа да поеме отговорност, а в замяна – започнаха да се разпространяват конспиративни теории.

Подобно поведение усъмни страните от еврозоната, най-вече Германия, до колко Гърция иска да се поучи от липсата на бюджетна дисциплина в миналото и да предотврати старите си грешки.

Властите в Берлин отново се притесняват, че статистиката в Гърция ще стане политическа играчка. Някои страни от ЕС неофициално обсъждат да замразят по-нататъшното финансиране на Гърция, както и облекчаване на дълга, докато Гърция не престане да упражнява натиск върху данните за икономиката, коментират източници на „Уол Стрийт Джърнал“.

Основните критици на Георгиу са икономистката Зои Георганта и консултантът Никос Логотетис, които твърдят, че той е оръдие на МВФ и европейските институции. Те именно се нуждаели от въпросните данни, за да оправдаят продължаващите с години строги ограничения на държавните разходи в Гърция.

„Той е виновен за продължаващото злодеяние“, коментира Логотетис пред гръцка телевизия през есента. „Ако това не е причината – коя е тогава?“

Дуетът (Георганта и Логотетис) от години разпространяват подобни твърдения в местните медии и водят съдебните дела срещу Георгиу.  Според блога на икономистката, гръцкият дълг, когато започнала кризата с харчовете на страната, бил сред най-ниските в Европа. Твърдението, обаче, противоречи на огромното количество дългови книжа, издадени от страната.

Георгиу е 56-годишен, разведен с дъщеря на 6 години. Живее доста оскъдно във вътрешността на страната. Той отрича да е извършвал престъпление и твърди, че изчисленията му се придържат към европейските стандарти. По-голямата част от времето си прекарва пред лаптопа, в писане на имейли, говорене по скайп или телефона с адвокатите си в Атина, докато подготвят защитата по някое от делата, които предстоят.

„И в най-лудите си кошмари“, коментира подсъдимият „не съм си представял, че това ще продължи вече 6-та година“ .

Основното обвинение срещу Георгиу е, че извършената ревизията на дефицита по дълга за 2009-та,  довела до увеличаване на размера му с около 3.8 млрд. евро, е фалшификация. Така държавата била ощетена с 210 млрд. евро, възлизащи на около 120 процента от БВП на Гърция към днешна дата.

И докато Георгиу очаква съдбата си, спасителният план за Гърция е на път отново да  зацикли. На 26-ти януари Еврогрупата н МВФ притиснаха правителството да приеме още икономии и съкращаване на разходите. А заседанието на борда на МВФ от понеделник, не каза нищо повече от вече изтеклия в медиите доклад за състоянието на гръцката икономика. Заключението е, че за Гърция предстоят трудни времена, ако правителствата от еврозоната на облекчат дълга – нещо, което те отказват, с оглед на предстоящите нелеки избори (бел. ред. във Франция, Италия и Германия).

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук