През април България ще получи два чисто нови ядрени реактора, всеки с мощност 1000 мегавата. Те ще бъдат доставени от руската компания „Атомстройекспорт” и платени от държавата, но никога няма да заработят в АЕЦ „Белене”, за която са предназначени. Ситуацията е малко необичайна: проектът „Белене” беше официално спрян от кабинета на премиера Бойко Борисов през 2012 година, когато двата реактора вече са били поръчани. Това пише журналистът Татяна Ваксберг в коментар за сайта courrierdesbalkans.fr.

Миналата сряда парламентът отхвърли предложението на партията на социалистите (БСП), която винаги е подкрепяла идеята за създаване на нова АЕЦ в България, да се отмени решението на Народното събрание за спирането на строежа на АЕЦ „Белене“ от март 2012 г., за да може да се възобнови изграждането на ядрената централа и това да стане с държавно участие. Мнозинството от ГЕРБ предложи друго решение – продажба на оборудването.

През юни 2016 г. Международният арбитраж в Париж осъди България да плати за поръчаните реактори и оборудване. В навечерието на Коледа българският енергиен министър Теменужка Петкова обяви, че Националната електрическа компания (НЕК) е превела сумата от 600 млн. евро на руската компания „Атомстройекспорт” и че България скоро ще се сдобие с оборудване за АЕЦ, което „може да бъде продадено”.

Три компании, сред които и Китайската национална ядрена корпорация (КНЯК), най-голямата енергийна компания в страната, са проявили интерес към реакторите, заяви преди месец енергийният министър. Тя каза още, че Българската академия на науките (БАН) ще изготви анализ на възможността проектът АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран на пазарен принцип. Противоречив коментар по темата изрази бившият посланик на България в Русия Илиян Василев, който видя злоупотреба с власт в действията на енергийния министър. „Целият свят знае перфектно, че АЕЦ „Белене” няма да бъде рестартиран. Това ме кара да мисля, че всичко се случва, за да се изпълни желание на определени лица и правителството да плаща за нови дейности по този проект”, каза Василев.

АЕЦ Фантом

Създаден през 1981 година, когато България е управлявана от комунистите, изоставеният проект вече струва 2.6 млн. евро лева (1.3 млрд. евро), с включените за реакторите разходи. Строителството на втора АЕЦ, целящо да допълни работата на тази в Козлодуй, започва през 1987 г. на брега на река Дунав, на три километра от градчето Белене. Спрян набързо след падането на режима, проектът запазва статута си на изоставен до 2002 година, когато правителството на Симеон Сакскобургготски възражда инициативата.

На 6 април 2002 година бившият български цар заяви, че строителството на този „огромен проект” ще продължи да „гарантира енергийната независимост на България през следващите десетилетия”. Без да обясни понятието „енергийна независимост” той намекна, че изграждането на втора АЕЦ ще подпомогне енергийният недостиг на България, който ще възникне след частичното затваряне на АЕЦ „Козлодуй”, наложено от ЕК поради съображения за сигурност.

Проектът беше възобновен с решение на Министерски съвет през април 2004 г. и обявен публично няколко седмици по-късно под натиска на няколко неправителствени организации. Две години по-късно, когато руската компания „Атомстройексперт” печели търга за строителство на бъдещата АЕЦ, в договорите е отбелязан важен детайл: бъдещите доставки се правят само след подписването на общ договор, уточняващ условията на строителството. Такъв договор не е подписан през 2008 г., важна дата в тази сага, когато НЕК поръчва двата реактора на руското дружество.

Бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания Любомир Велков и Мардик Папазян бяха обвинени за сключване на неизгодна сделка с „Атомстройекспорт” в рамките на проекта за подновяване на строежа на ядрената централа. Според специализирания сайт за правна информация legalworld.bg, прокуратурата също констатира, че договорите за доставка на двата реактора не са легитимни.

Трима бивши министри също получиха обвинения по случая „Белене”. Това са двама министри на енергетиката от кабинета „Станишев” – Румен Овчаров и Петър Димитров и енергийният министър от правителството на ГЕРБ – Делян Добрев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук