За мен е чест да бъда тук с вас. Нека Ви попитам – усетихте ли вече отговорността, която носи постът?

Отговорността е огромна. Но наистина разбираш колко е важно, когато започнеш да говориш с генералите за проблемите на света. А проблеми наистина има и то големи. Бизнесът също е потърпевш. Имах среща с „Форд” и „Дженерал Моторс”. Те ще направят невероятни неща в страната. Но когато видиш размера на инвестициите, които тези компании възнамеряват да направят, осъзнаваш, че дори и към тях имаш отговорност като президент. Но ние ще възстановим работните места в Америка, както обещах и по време на кампанията.

Ще стигнем и до там. Нека поговорим за стената с Мексико. Ще насочите ли държавни пари към този проект? Ще плащат ли американските данъкоплатци за тази стена?

Много зависи какво ще се споразумеем с Мексико, а преговорите ще започнат много скоро.

Те ще ни върнат парите?

Абсолютно.

Но първо американските данъкоплатци ще платят за стената?

Всичко, което инвестираме, ще бъде възстановено от мексиканска страна. Мога да изчакам година със строежа, но стена ще има. Трябва да спрем вноса на наркотици. Трябва да спрем хората, които ни взимат работните места. Нямаме идея от къде идват те. Говорих за стената по време на кампанията, според мен тя е много важна и няма да ни струва нищо.

Мексиканският президент обаче заяви, че няма да плаща за това и каза, че това подронва авторитета на държавата и на народа.

Той трябваше да го каже. Уверявам ви, че те ще ни платят обратно вложените пари. Трябва да разберете, че правя това за доброто на САЩ. Това ще бъде добре и за Мексико. Искаме южната ни съседка да бъде стабилна, дори повече, отколкото е сега. И те се нуждаят от това. Много неща се случват в Мексико, от които народа няма нужда. Според мен стената ще е полезна и за двете държави, както и за отношенията ни.

Какво ще кажете на избирателите си, които са си мислили, че Мексико ще плати веднага?

Казах ви – Мексико ще плати за стената. Никога обаче не съм казвал, че ще го направят от самото начало. Обещах само, че те ще покрият разходите. Но ще кажа на моите избиратели: „Искате ли да изчакаме още две или три години преди да сключим тази сделка?” Имаме и по-важни неща – трябва да се справим с НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия – бел.ред.). Трябва да предоговорим търговските отношения с Мексико, защото сегашните не ни устройват. Имаме дефицит от 60 млрд. долара. Така че, ако искате мога да изчакам 2 години и тогава да го направим, но по-спокойно. Искам строежа на стената да започне незабавно. Има страшно много хора, които ме подкрепят.

Кога започва строежът?

Възможно най-скоро.

Искам да попитам за имигрантите, които са без документи. Към момента те са защитени от т.нар. „мечтатели” – децата, които са доведени тук от родителите си. Трябва ли те да се притесняват, че ще бъдат депортирани? Какво може да им кажете сега?

Не трябва да се притесняват много. Имам голямо сърце, но те са тук нелегално. Но ние ще се погрижим за всички. Със сигурност обаче ще имаме солидна граница. Факт е, че има страхотни хора, които са направили много хубави неща за страната и те най-малко трябва да се притесняват. Подготвяме закон, който ще е готов следващите 4 седмици.

Ще им позволите ли да останат?

Ще Ви кажа след 4 седмици. Мога да Ви уверя, че към всичко свързано с имиграцията ще подхождаме с големи сърца. Факт е, че имаме престъпници и много лоши хора. Тези хора трябва да се тревожат, защото ще изхвърчат. Ще ги изхвърлим и то бързо.

Предложеният от Вас министър на правосъдието Джеф Сешънс заяви, че законът, въведен от Обама за отложени действия срещу деца мигранти, ще бъде отменен незабавно.

Ще разговарям с Сешън. Скоро той ще бъде правосъден министър. Той е много добър и според мен към него се отнасят много нечестно. Той е невероятен и ще свърши фантастична работа.

Преди дни събрахте лидерите на Конгреса тук в Белия дом. Говорихте за изборите – вие им казахте, че сте загубили популярния вот (президентът в САЩ не се избира пряко от народа, а от Избирателна комисия – всеки щат изпраща определен брой електори в комисията; те не са длъжни да гласуват по същия начин, по който и мнозинството от обикновените гласоподаватели – бел. ред.) заради милионите нелегални имигранти в страната – около 5 млн. Имате ли доказателства за това?

Първо да кажа, че всичко това беше изопачено. Това трябваше да бъде конфиденциална среща, но демократите не разбраха.

Но Вие го написахте в Туитър.

На второ място – този разговор продължи около минута. Казах го, защото ако е имало такава измама на изборите, това е ужасно. Освен това – щях да спечеля популярния вот, ако се бях борил за него. Щях да отида в Калифорния или Ню Йорк. И ако го бях направил, щях да го спечеля също толкова лесно, колкото и електоралния. Но както знаете единственото Избирателната комисия има значение. Само че тук става въпрос за различна победа и кампанията ми щеше да протече по съвсем различен начин.

От 3 до 5 милиона нелегални гласоподаватели не са малко.

Ще разберем. Но не е невъзможно.

Вие спечелихте изборите. Вие вече сте президент. Мислите ли, че думите Ви вече значат повече?

Да и то много.

Смятате ли, че да говорите за милиони нелегални гласоподаватели, без доказателства, е опасно за страната?

Не!

Посетихте ЦРУ и там говорихте за много неща, включително и за броя на хората, които се бяха събрали да гледат церемонията по встъпването Ви в длъжност. Искам да Ви попитам това наистина ли е толкова важно? Няма ли за Вас по-важни неща сега, когато вече сте президент?

Радвам се, че попита. Отидох в ЦРУ, аз наистина много уважавам работата на разузнавателните служби. Не уважавам единият от началниците, но това няма значение. Речта ми по време на церемонията беше невероятна. Телевизия „Фокс” я определи като най-добрата реч в историята. Те показаха как хората аплодират и скандират. Знам кога речите ми са хубави. Тази беше върхът. Хората ме аплодираха на крака. Но медиите излъгаха, сигурно дори и твоята. Пуснете си „Фокс” и вижте. Медиите се опитаха да омаловажат речта. Резултатите от проучването по време на церемонията показват, че хората са я харесали.

И всичко това все още има значение за Вас, дори и като президент?

Всъщност ти повдигна темата и продължаваш. Аз знам, че там имаше огромен брой хора, а по медиите тръгнаха снимки заснети по-рано или по-късно. Ако искате, по-късно ще ти покажа снимка. Това беше най-мащабната публика в историята.

Честно да Ви кажа не ме интересува тълпата на церемонията. Интересува ме първият Ви ден в Белия дом. Прессекретарят Ви говори пред медиите за това. Това изпрати ли послание на американците? Това ли е най-важното нещо в дневния ред?

Аз спечелих заради мъжете и жените, които са били пренебрегвани. Това вече няма да се случва. Част от това е да се опитват да ме обвиняват несправедливо.

Да поговорим за имигрантите. Указът за по-строго прилагане на имиграционните закони срещу мюсюлманите ли е насочен?

Не е само срещу тях, а срещу всички, които идват от държави с тероризъм. Страната ни има достатъчно проблеми и без да позволяваме на чужди хора да ни внасят.

За кои държави говорите?

Има много хора, които идват тук с користни намерения. Не ги искам. Те са „Ислямска държава”. Идват тук под фалшив претекст. Не желая това. Ще бъда президент на сигурна държава. Имаме си достатъчно проблеми. Ще направя сигурни зони в Сирия. Според мен, Европа допусна огромна грешка, позволявайки на милиони мигранти да влязат. Само погледнете какво се случва там – катастрофа. Не искам това да се случва тук. Барак Обама и Хилари Клинтън позволиха на хиляди хора да дойдат в нашата страна. ФБР сега разследва повече хора, отколкото когато и да било. Страната ни има много проблеми, повярвай ми.

Какво ще кажете за „Обамакеър”. Пред „Уошингтън поуст” казахте, че възнамерявате да замените здравния закон, въведен от Барак Обама, с осигуровки за всички.

Възнамерявам да се грижа за всички. Няма да изоставя онези 20% от населението, които не могат да си позволят осигуровки. Казах на републиканците да оставим „Обамакеър” за още две години. Законът ще експлодира и тогава ще направим нов план, за който ще гласува дори Демократическата партия. Повярвай ми. Защото тази година ще има 150% увеличение. Ако не направя нищо сега, след две години ще ме молят. „Обамакеър” е катастрофа – скъпо е, здравните грижи са ужасни, осигуровките не покриват почти нищо. Катастрофа! Ти го знаеш и аз го знам. Искам да съм сигурен, че докато съм президент никой няма да умре на улицата. Преди „Обамакеър” хората бяха много по-доволни от здравните си осигуровки, а сега някои от тях дори нямат.

18 млн. американци може да загубят здравните си осигуровки, ако махнете „Обамакеър”. Можете ли да ги уверите, че това няма да се случи.

Никой не говори за тези, които вече са загубили здравните права. Има милиони хора, които си харесват осигуровките, лекаря и т.н. Има и милиони, които вече не са здравноосигурени. Мога да Ви уверя, че ще измислим по-добър план, ще осигурим по-добра грижа. Ще направим план, който ще ви гарантира достъп до лекарска помощ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук