Най-добрият начин за отчитане разходите на лечебните заведения е въвеждането на електронна здравна карта. Това каза за „Екип нюз” председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Според него по този начин пациентът ще може да удостовери какво точно лечение е проведено, кога и къде. Той добави, че електронната здравна карта ще бъде и ефективен метод за спиране изтичането на средства от НЗОК.

Д-р Грозев смята, че въведената от Петър Москов пръстова идентификация няма отчетения резултат.

„Това е просто една регистрация, която не доведе до икономисване на средства, както се твърдеше в началото. Напротив – болниците само задлъжняха. Пръстовият отпечатък е не само обида спрямо лекарското съсловие, но и към пациентите, защото не е приятно като те приемат в болница да ти снемат отпечатъците. Освен това създаде и забавяния при прие и редица други неудобства”, коментира председателят на БЛС.

Според него електронната здравна карта може да бъде въведена до година и половина.

„Надявам се силата на разума да надделее и следващият министър да не отмени започнатото от Илко Семерджиев по този въпрос”, каза още д-р Венцислав Грозев.

По думите му твърденията на бившия здравен министър, че след въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е спестявала по 1 млн. на ден са неверни.

„Предстои да се докаже каква точно е необходимостта от средства. Важно е обаче да се отбележи, че Касата започна новата година с 51 млн. лв. дългове към болниците.”

Припомняме, че през последните дни служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев обвини предшественика си – Петър Москов, че е оставил във ведомството хаос и се закани да отмени системата за влизане в болниците чрез пръстов идентификатор.

В понеделник двамата водиха задочен спор през медиите. Пред бТВ служебният здравен министър Илко Семерджиев заяви, че в края на декември под натиска на Москов, надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. И обясни: „Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева. Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари“.

Пред БНТ, Москов контрира:  „Всичко това, което чувате – отмяна на идентификация, отмяна на Националната здравна карта, отмяна на достигнати процедури по договаряне на отстъпки от фирми, уволнение на ключови хора в Касата, които водеха този процес по изсветляване на разходите, това всъщност означава разграждане на контролните механизми.

Пръстовият идентификатор беше въведен във всички болници като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум 477 000 лева, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук