Международният валутен фонд ще продължи да участва в спасителната програма за Гърция, съобщи “Ройтерс”, като цитира ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Виждаме, че Атина е на път да постигне основната цел за следващата година за първичен излишък от 3,5% от БВП и ние ще проведем по-нататъшни дискусии по въпросите за конкретната фискална рамка след 2018-та и какви потенциални мерки могат да се наложат при извънредни ситуации, допълни той.

Според него еврозоната продължава да настоява Международният валутен фонд да участва пълноценно в третия спасителен план за Гърция, омаловажавайки по този начин информации, според които, за разлика от предходните две програми, сега еврозоната е готова да се справи сама.

Ние работим в дух, който залага на участие на МВФ в настоящата спасителна програма и това е нещо, което аз признах още през май миналата година. В тази връзка ние работим по въпроса за това, какви мерки биха гарантирали пълното участие на Фонда в трета финансова програма за Атина, заяви в четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от агенция „Ройтерс“.

В момента Гърция изпълнява третата спасителна програма, но вчера премерът Алексис Ципрас подчерта, че не иска повече да води политика на лишения. Гърция успя да надвиши фискалните си цели за миналата година и вероятно ще успее да ги изпълни през настоящата година, което ще постави страната на пътя за постигне на целта за първичен бюджетен излишък (изключвайки разходите за обслужване на дълга) през 2018-та, посочи Домбровскис. Постигането на бюджетен излишък преди обслужването на държавния дълг в размер на 3,5% от БВП през 2018-та година е важно за властите в Атина, тъй като в този случай еврозоната ще може да предостави по-нататъшно облекчаване на гръцкия дълг, ако страната успее да достигне и да поддържа подобно ниво на първичен излишък в продължение на няколко години.

Гърция надмина съществено фискалните цели за отминалата година и е на път да постигне заложените за настоящата година цели, като ние ще трябва да финализираме работата по неизпълнените мерки през 2018-та година, посочи Домбровскис пред репортери преди редовната среща на финансовите министри от еврозоната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук