Еврогрупата обсъжда ситуацията, възникнала след като правителството на Гърция пренебрегна международните си кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) и реши да раздаде от постигнатия бюджетен излишък на пенсионерите с ниски доходи коледни бонуси за 617 млн. евро, въпреки изразените опасения от страна на Еврогрупата. В резултат на това в началото на декември кредиторите „замразиха“ одобрените през м. декември 2016 г. от еврозоната мерки за облекчаване на гръцкия дълг.

По-рано гръцкият в. Катемирини съобщи, че министрите на финансите на Еврозоната са се съгласили да деблокират мерките за новото краткосрочно облекчение на дълга на Гърция през януари, след като Атина увери кредиторите си, че ще спази ангажиментите, срещу които получава помощ.

Председателят на еврогрупата Йерун Дайселблум заяви, че кредиторите на Гърция са се съгласили да продължат преговорите след като получил писмо от министъра на финансите на Гърция Цакалотос, потвърждаващо ангажимента му към програмата за реформи на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук