В бъдеще европейската навигационна система „Галилео” ще стане съществена част от нашето ежедневие като електричеството и интернета. Това каза ръководителят на Френския национален център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал в интервю за в. “Уест Франс”.

„Галилео” беше пусната в средата на декември след дълго отлагане. Със своите 18 сателити европейската система първоначално няма да е толкова мощна, но в последствие ще бъдат изстрелвани допълнителни сателити, които ще обикалят земята на разстояние от 23 22 км, изпращайки непрекъснат сигнал. Според създателите на проекта от Европейската комисия и Европейската космическа агенция тя трябва да стане напълно функционална до 2020 г., осигурявайки информация за време и място с безпрецедентна точност.

Какво е новото в навигационната система „Галилео”?

Тази система за сетелитно позициониране е много по-точна от конкурентите си. Американската Глобална система за позициониране GPS ви локализира на улица, в близост до 10 метра. “Галилео” знае на кой тротоар сте, с точност до метри. Системата събира данни за една милиардна от секундата. „Галилео” дава възможност за създаването на многобройни приложения, за които досега беше немислимо. Тя ще стане съществена част от нашето ежедневие като електричеството и интернета.

С какво ще допринесе на европейците?

Ще подсигури нашата независимост. Американската система GPS е създадена преди всичко за военни цели. Ако утре САЩ решат да прекъснат връзките, както го направиха с Ирак, това може да ни постави в затруднение.

Как може да се използва?

Активира се с най-обикновена карта с чип, която функционира както тези на телефоните и позволяват едновременно достъп до „Галилео”, GPS и приложенията, за които сте абонирани. През следващите седмици ще завършим приложението на системата за „Айфон” и „Самсунг”. Освен това всички нови автомобили системно ще бъдат оборудвани със съвместими чипове, които работят с „Галилео” и GPS.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук