През първата половина на следващата година, по време на българското ротационно председателство на ЕС, Европейската комисия все още ще работи по пакета от мерки в сектора на услугите. Това каза за БНР еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, която е на официално посещение у нас.

По думите й, правят се опити да се премахнат не физическите, а икономическите граници на ЕС.

„За съжаление, те още съществуват. Фирмите, които искат да се разрастват и да продават услуги в други страни членки на ЕС, трябва да могат много по-лесно да го правят”, смята Биенковска. Тя припомни, че през декември ЕК е одобрила промени в законодателството и предстои Европейският парламент да се произнесе по въпроса.

„След това позицията си трябва да изрази Съветът на ЕС. Именно в последната институция, ролята на ротационното председателство ще е много важна”, каза още еврокомисарят.

Елжбета Биенковска каза още, че службата, отговаряща за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП подготвя и Европейския план по отбрана, защото е насочен към европейската индустрия.

„България все още наваксва с изграждането на пътища, жп линии и така нататък, благодарение на регионалните фондове”, допълни още еврокомисарят.

„За да има повече фирми, са важни и хората – тоест добрите умения и образованието. Трудностите с достъпа до финансиране на компаниите е едно от най-често срещаните оплаквания не само в България, но навсякъде в Европа”, коментира Биенковска. Според нея, проблемите в Източна Европа са по-трудно решими. Тя не отрече, че и в Западна Европа има бедни региони, но по думите й „поне там инфраструктурата вече е изградена”.

„Затова трябва да се използва ефективно всяко едно евро от кохезионните фондове”, посъветва още еврокомисарят.

По време на посещението си в София, Елжбета Биенковска ще се срещне с президента Румен Радев.

Предвижда се и обща среща с министър-председателя Огнян Герджиков, с министрите на финансите и на икономиката – Кирил Ананиев и Теодор Седларски.

Комисар Биенковска ще информира националните власти за актуалните инициативи на Комисията, свързани с нейния ресор. Ще бъде обсъждан и напредъкът на България по целите на Европейския семестър (годишният цикъл на координация на икономическите и фискалните политики в ЕС).

Тя участва и във форум на тема: „Предприемачество за растеж – финансиране на малки и средни предприятия, регионално икономическо развитие, платформа за предприемачество и единен цифров пазар”, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова, бивши министри от кабинета „Борисов”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук