Европейската централна банка запази основните лихвени проценти и досегашната си стимулираща парична политика на първото си заседание за тази година.

Без промяна остават основната лихва по рефинансирания на ниво от 0,00%, по депозитите – на 0,4% и маргиналата лихва по заемите – на 0,25%, които бяха корегирани през декември.

Управителният съвет на банката потвърди очакванията си, че ключовите лихвени ставки ще останат на сегашните или ще стигнат по-ниски нива за продължителен период, след края на програмата за „количествени улеснения“.

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че ще продължава да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 80 млрд. евро месечно до края на март 2017-та година и че от април до края на годината планира да свие обема до 60 млрд. евро. Мярката остава в сила, докато Управителният съвет не види устойчив път на развитие на инфлацията, отговарящ на целите на банката.

Нетните покупки на активи по програмата за „количествени улеснения“ (евтини пари) ще бъдат правени съвместно с реинвестиране на средствата, които ЕЦБ получава от междувременно изтичащите падежи на ценните книжа, закупени по-рано от нея.

Банката отбеляза, че ако икономическите перспективи станат неблагоприятни, или ако финансовите условия не предполагат устойчиво подобрение на инфлацията, Управителният съвет може да стимулира програмата за „количествени улеснения“  по отношение на месечния й размер и/или нейната продължителност.

Днешните решения на централната банка за запазване на настоящата парична и лихвена политика бяха напълно очаквани от финансовите пазари, след като само месец по-рано ЕЦБ удължи срока на действие на програмата за покупки на активи до края на декември 2017-а година.

Очаква се президентът на ЕЦБ – Марио Драги да направи коментари на приетите решения и на сигналите за подобряване на икономическия растеж и за ускоряване на инфлацията в еврозоната към края на отминалата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук