Положението в Украйна, политическата обстановка в Либия, начините за постигане на напредък в отношенията между ЕС и Египет, както и близкоизточния мирен процес са темите, по които заседават министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел. Министрите ще обсъдят борбата с тероризма и роля на Египет в региона.

По време на срещата, министрите се обединиха около идеята, че  за да се възстанови мира в Украйна, трябва да бъдат приложени Минските споразумения. Това становище идва, след като американският президент Доналд Тръмп, с изявленията си за подобряване на отношенията с Русия, предизвика нови опасения, че може да предприеме по-мека политика към Москва.

Върховният комисар на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини заяви, че ЕС запазва позицията си към руско-украинския конфликт:

„Общността ще продължи да не признава незаконното анексиране на Крим от Русия. ЕС също признава необходимостта от пълно прилагане на споразуменията от Минск, включително спирането на огъня и възстановяването на спокойствието в Източна Украйна”, посочи Могерини.

Активизирането на европейската политика в Близкия изток и Северна Африка е нова заявка за активна роля в мирния процес в региона.

Над 1000 души са били убити, а 40 хиляди са минали през затворите, откакто през юли 2013г. бившият главнокомандващ армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси отстрани Мохамед Морси – първият демократично избран президент в страната. През последните години, ситуацията на място се е влошила драстично. В последните няколко месеца египтяните се сблъскват с голямо повишение на цените и с недостиг на продукти от първа необходимост. Положението се влошава и от мерките за бюджетни икономии, които правителството е приело, за да може да получи тригодишен заем от 12 милиарда долара от Международния валутен фонд.

Друг основен акцент по време на срещата е ситиацията в Либия, една година след съставянето на правителството на националното единство в страната. Предстои да бъде разгледан и въпросът, касаещ незаконната миграция по протежението на централната част на Средиземноморския маршрут. По време на среща на върха през миналата седмица, 28-те лидери на ЕС приеха Декларацията на Малта, която се фокусира върху мерки за спиране на потока на миграцията от Либия към Италия. В декларацията се отбелезва, че по маршрута са пристигнали незаконно над 181 000 незаконни мигранти само за 2016г. Декларацията включва обучение, оборудване и подкрепа на либийската национална бреговата охрана.  Освен това ЕС ще има за цел подобряване на социално-икономическото положение на местните общности в Либия, особено в крайбрежните райони и на либийските сухопътни граници на миграционните пътища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук