Спортният директор на Европейския джудо съюз Павел Ясеновски от Беларус, постави отлична оценка на родната федерация за организирането на Европейската купа по джудо за жени, която завърши в София. Шампионатът е наследник на авторитетния турнир „Освобождение”, който е с 47-годишна история. Европейската купа се проведе в зала „Универсиада” и продължи два дни. В надпреварата участваха 142 състезателки от 23 държави.

„Обикновено винаги имаме високи оценки, но сега бяхме много поласкани, което ни прави горди като организатори. Това беше и първото международно състезание за 2017 година от календара и бяхме под лупа във всяко отношение. Турнирът е бил наблюдаван от над половин милион души от целия свят благодарение на прякото предаване чрез „лайв стрийм”. За участие в София пристигнаха най-добрите японски състезателки, олимпийската шампионка от Рио в категория до 78 килограма Емили Андеол от Франция, а наред с европейското присъствие имахме и джудистки от Бразилия, Канада и Австралия. Европейската купа беше „оупън” и затова можеше да се състезават и представителки от други континенти”, сподели генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

Турнирът в София беше открит от легендата на българския футбол Емил Костадинов, който дебютира като официално лице в качеството си на съветник на министъра на спорта проф. Даниела Дашева. Срещите в залата изгледа и посланика на Япония Н.Пр Шиничи Яманака. България бе представена от 5 джудистки. Единствено Мария Оряшкова стигна до четвъртфинал, но поради травма в пръста на ръката прекрати участие.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук