Някои от големите западни градове засилват сигурността по време на празненствата заради Нова година. Причината – продължаващите опасения от нови терористични атаки, пишех британският в. „Гардиън“.

„Всички мерки са взети, за да се предотврати възможна атака“, заяви полицейският ръководител в Берлин Томас Нойендорф. В новогодишната вечер бетонени блокове и бронирани автомобили ще осигуряват достъпа единствено на пешеходци до „Паризер Платц“ пред Бранденбургската порта, където традиционно берлинчани се събират, за да посрещнат новата година.

По думите на Нойендорф около 1700 служители на реда ще бъдат разположени на и около площада. В същото време носенето на стъклени бутилки и фойерверки ще бъде забранено, а чантите на посетителите ще бъдат претърсвани. Очаква се да има и видеонаблюдение на площада.

Кьолн също значително засили сигурността в навечерието на Новата година – увеличено е полицейското присъствие в града, където се монтират и нови камери за наблюдение. Миналата година именно на Нова година в града стотици жени станаха жертва на сексуални посегателства, извършени от предполагаеми имигранти от северна Африка и Близкия изток.

За втора поредна година Париж отмени традиционните си фойерверки от Айфеловата кула. Миналата година решението беше взето заради тежкия атентат във френската столица, при който въоръжени мъже отнеха живота на над 130 души. Въпреки това парижките власти очакват около 600 000 души да посрещнат новата година на „Шанз-Елизе“, където ще има лазерно шоу, проектирано на Триумфалната арка.

За да бъде гарантирана сигурността на празнуващите достъпът до булеварда ще бъде забранен, като 50 улици около него ще бъдат затворени и преградени с бетонени бариери. И във френската столица има въведени ограничения за носенето на фойерверки и стъклени бутилки.

В Брюксел също бяха отменени традиционните фойерверки за Нова година. От градската управа съобщиха, че две метростанции и всички, освен пет улици, водещи до мястото за празнуване в центъра, ще бъдат затворени. Ще бъдат въведени и строги правила и проверки на всички празнуващи.

Мадрид също въвежда блокади на улици с бетонени блокове и бронирани автомобили в новогодишната вечер около булеварда „Пуерта дел Сол“, където се събират празнуващите. Лондон и Ню Йорк също ще засилят мерките за сигурност, като изпратят допълнителни полицейски служители около местата за празнуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук