Бедствено положение е обявено в село Косара, Силистренско, заради обилните снеговалежи през последните дни. Втори ден до селото няма достъп, труднопроходими са повечето пътища в района. През цялата нощ екипи на община Главиница са помагали на закъсали автомобили.

В 7-те села на варненската община Суворово, където също бе обявено бедствено положение, ситуацията започва да се нормализира. Пътищата там вече са проходими. В много населени места в Североизточна  България обстановката е критична.

Заради обилния снеговалеж бяха затворени и много пътища. Снегонавяване прекъсна пътя Варна – Шумен между село Неофит Рилски. Затворен за движение на товарни автомобили е пътят Русе – Силистра. Камиони над 12 тона не могат да се движат на територията на Софийска област – от град София до границата с област Пловдив, както и на път I-6 София – Пловдив на територията на област Пловдив. Проблеми за тировете има и по международния път Е-79 в област Монтана.

Ситуацията в Добрич също започва да се успокоява – пътищата вече са проходими, остава обаче ограничението за движението на камиони. Има заледени участъци и навявания, но няма населени места без ток.

Влакът Варна – Русе, който трябваше да тръгне към 9:15 часа от гара Варна, бе отменен заради влошената зимна обстановка. Отменени са и автобусните превози от София към Североизточна България.

Обилен снеговалеж и ураганен на моменти вятър затвориха отново третокласните пътища между ямболското село Калчево и съседните села Челник и Каменец. Остава ограничението от 80 км. в час на автомагистрала Тракия от пътен възел Зимница до Бургас от 80 км в час.

В цялата Ямболска област снеговалежът продължава. Затруднени са доставките на хляб и стоки от първа необходимост в някои населени места. Достъпът до високопланинските селища в Пазарджишка област също е ограничен.

По граничните пунктове ситуацията е усложнена. Втори ден на граничен пункт „Дунав мост“ – Русе има 12-километрова колона от камиони. Движението на ТИР-ове е ограничено и в България, и в Румъния. Фериботните пунктове също не работят заради ледохода по Дунав.

Тежкотоварни автомобили не се допускат на гръцка територия през граничен пункт „Илинден“, съобщават от МВР. Причина за въведените ограничения е обилен снеговалеж в южната ни съседка. Леките автомобили, преминаващи оттам, ще бъдат допускани само с вериги.

Гръцките власти са започнали да пропускат товарни автомобили през пункта „Кулата“ –  „Промахон“.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съветват да не се предприема пътуване в Североизточна България, ако не е наложително.

Към момента затворените проходи в страната са Върбишки, Златишки, Троянски и Дюлински. Отворени за всички автомобили са проходите: Айтоски, Обзорски, Републиката и Рижки, а останалите са с ограничение само за тежкотоварни автомобили.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук