Бизнесменът Иво Прокопиев е поредният обвиняем по делото за продажба държавния дял в ЕВН България. Той е мярка за неотклонение „подписка“.

По същото делото, обвинение вече има бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков, който беше и кандидат за президент в изборите през ноември. До седмица предстои предявяване на обвинение и към бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.

Съсобственикът на медийната група „Икономедия“ Иво Прокопиев е обвинен, че в периода май – юни 2011 година в съучастие като помагач с финансовия министър в първото правителство на Бойко Борисов умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с продажбата на държавните акции в EVN.

Близкият до Прокопиев инвестиционен посредник „Булброкърс“, спечели дело срещу Комисията за финансов надзор (КФН) през 2013-та, след като финансовият регулатор наложи глоба на „Булброкерс“ с мотив, че продажбата на остатъчния държавен дял от 33 процента в ЕВН България е можело да се извърши на по-висока цена, ако посредникът е спрял от участие в процедурата свой клиент. На практика, през 2011-та, когато остатъчния държавен дял от акциите не електроразпределителното дружество, „Булброкерс“ представлява и двете страни в сделката – Агенцията за приватизация и собственика на мажоритарния пакет от акциите на ЕВН България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук