Интервю с Малкълм Търнбул – министър-председател на Австралия и лидер на Либералната партия на страната.

 

Премиерът на Австрия Малкълм Търнбул е при нас. Здравейте!

Здравейте! Радвам се, че съм тук.

Само преди дни Вие сключихте сделка с президента на САЩ Доналд Тръмп. По време на телефонен разговор американският президент изрази готовност да приеме бежанци от Австралия. Това сигурно ли е?

Смея да вярвам, че да. През уикенда ни предстои  дискусия. Тя бе потвърдена от говорител на Белия дом по-рано днес.

Какви  детайли можете да ни дадете? Колко време ще отнеме? Какви е цифрата, която евентуално САЩ приемат на този етап?

Американците имат програма на бежанците, така както и ние имаме. Съгласно споразумението за мигрантите между двете страни САЩ трябва да приемат няколкостотин бежанци от създадени от Австралия лагери на островите Манус и Науру. Повечето от бежанците в тези лагери са граждани на страни от Близкия изток. Всички те ще преминат през много строга проучвателна и проверка. Правителството на САЩ определя кой да приеме на територията си, точно както ние определяме кой идва в нашата страна. Те ще оценят тези хора и те ще решат.

И докато сме все още на тема Доналд Тръмп – ясно, че е  САЩ са разтърсени от политическия пейзаж. Забрана за пътуване на някои страни е широко критикувана. Вие не сте го направили. Защо?

Защото аз съм министър-председателя на Австралия и това, което правя, е да се застъпя ценностите ни. Сега, ние сме най-успешното мултикултурно общество в света. Ние сме горди, че сме имиграционна нация. Ние сме горди, че имаме недискриминационна програма за имигранти.

Добре. Нека поговорим за друго.  Как да убедим обикновените хора, че орязаният корпоративен данък, ще бъде добре за тях?

По този начин, ще се повиши възвръщаемостта на инвестициите и ще получите повече инвестиции. Следователно, вие ще получите по-голяма заетост. Следователно, вие ще получите повече хора в заетостта, но вие също ще получите по-добри заплати.

Има въпроси относно това колко време ще отнеме. Икономистът Крис Ричардсън подкрепя идеята за намаляване на корпоративния данък, но дори и той е казал, че ще е необходимо едно десетилетие, преди да се види въздействието.

В действителност, това, което правим е, че ние намаляваме на данъците за малките и средни предприятия през първите години. Тази година той ще се прилага само за фирми с оборот от 10 милиона долара или по-малко. Но да, със сигурност ще отнеме поне десет години, докато ефектът стане видим. Нека вземем например Великобритания, които намаляват данъците си. Америка също ще го направи. Нова Зеландия вече предприе тази стъпка. Ние имаме една от най-високите данъчни ставки. Нека ви попитам – мислите ли наистина, че ние можем да бъдем конкурентоспособни, ако нашата данъчна ставка е например два пъти по-висока, колкото в САЩ  и почти два пъти по-висока от Обединеното кралство?

Добре. А как ще коментирате Вашите дарения за Либералната партия?

Не смятам, че австралийците са заинтересовани от това, което правя с парите си. Но ако много държиш – 1, 75 милиона долара. Това е сумата – приносът, който дадох за партията.  Това е значителен принос. Мога да ви уверя, че парите са отишли за важни предприятия и каузи.

Според едни от последните проучвания, губите политическо доверие сред гражданите.  Как ще го коментирате?

Всяка година, всеки ден, е тест в политиката. Всеки ден е тест за лидерство. Това е тест на характер, това е тест на вашата преценка. Това е тест по всякакъв начин.

И ако се вгледате в урните, това е тест, в който в момента сте неуспешен. Как ще промени нещата?

Аз не смятам да влизам в политически клюки. Смятам, че трябва да се съсредоточим върху австралийски семейства, техните домакински разходи, тяхната цена на живот, начина, по който те се борят в среда, където надниците и заплатите се покачват много бавно.

Благодаря Ви за това интервю.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук